Истина ли е, че бързите храни водят до затлъстяване?

Чудите ли се коя е една от основните причини за покачването на теглото? Може би отговорът е в храната, която консумираме? Според статистиката, около половината от българите са с наднормено тегло или със затлъстяване, макар че само 35% от тях осъзнават този факт.

Вредни храни - хамбургерОще по-страшното е, че тази тенденция към напълняване все повече се засилва и към 2018 година прогнозите сочат, че почти 75% от населението ще бъде с тегло над здравословните норми.

Затлъстяването се превърна в такъв глобален проблем заради начинът ни на живот. За наше голямо съжаление, дори и децата са част от този опасен тренд. Лошото хранене е главният виновник за това състояние. По-лошото е, че бързото хранене е не само свързано със затлъстяването, но и със появата на диабет и други усложнения за здравето.

Бързите храни и затлъстяването при децата

Бързото хранене все повече навлиза в живота на българите и храни като хамбургерите, млечните шейкове, пържените картофи, пакетираните храни и техните разновидности са главната причина за детското затлъстяване.

Заетите и работещите родители все повече прибягват до тези бързи и лесни, но изключително вредни храни. Те са страшно калорични, а предвид все по-голямото обездвижване на нашите деца не е чудно, че те са с наднормено тегло.

Факти за бързото хранене и затлъстяването

  • В България по-малко от 8% от хората консумират 5 или повече плодове или зеленчуци на ден.
  • Над 80% от учащите се хранят с бързи храни (тостове, банички и т.н.) в междучасията.
  • Повече от 1/3 от младежите от 9-ти до 12-ти клас не практикуват никакви физически упражнения.
  • В света има повече от 1 милиард възрастни, които са с наднормено тегло, а около 300 милиона от тях са със затлъстяване.
  • Бързото хранене причинява появата на диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно, мозъчен инсулт и някой видове рак, защото тези състояния са следствие от наднорменото тегло.
  • Бързите храни са богати на наситени мазнини и захари, които осигуряват страшно много калории, но при намалената физическа активност това води до натрупване на много излишни мазнини по тялото.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *