Истина ли е, че бързите храни водят до затлъстяване?

Чудите ли се коя е една от основните причини за покачването на теглото? Може би отговорът е в храната, която консумираме? Според статистиката, около половината от българите са с наднормено тегло или със затлъстяване, макар че само 35% от тях осъзнават този факт.

Вредни храни - хамбургерОще по-страшното е, че тази тенденция към напълняване все повече се засилва и към 2018 година прогнозите сочат, че почти 75% от населението ще бъде с тегло над здравословните норми.

Затлъстяването се превърна в такъв глобален проблем заради начинът ни на живот. За наше голямо съжаление, дори и децата са част от този опасен тренд. Лошото хранене е главният виновник за това състояние. По-лошото е, че бързото хранене е не само свързано със затлъстяването, но и със появата на диабет и други усложнения за здравето.

Бързите храни и затлъстяването при децата

Бързото хранене все повече навлиза в живота на българите и храни като хамбургерите, млечните шейкове, пържените картофи, пакетираните храни и техните разновидности са главната причина за детското затлъстяване.

Заетите и работещите родители все повече прибягват до тези бързи и лесни, но изключително вредни храни. Те са страшно калорични, а предвид все по-голямото обездвижване на нашите деца не е чудно, че те са с наднормено тегло.

Факти за бързото хранене и затлъстяването

  • В България по-малко от 8% от хората консумират 5 или повече плодове или зеленчуци на ден.
  • Над 80% от учащите се хранят с бързи храни (тостове, банички и т.н.) в междучасията.
  • Повече от 1/3 от младежите от 9-ти до 12-ти клас не практикуват никакви физически упражнения.
  • В света има повече от 1 милиард възрастни, които са с наднормено тегло, а около 300 милиона от тях са със затлъстяване.
  • Бързото хранене причинява появата на диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно, мозъчен инсулт и някой видове рак, защото тези състояния са следствие от наднорменото тегло.
  • Бързите храни са богати на наситени мазнини и захари, които осигуряват страшно много калории, но при намалената физическа активност това води до натрупване на много излишни мазнини по тялото.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.