Кои са различните видове инфаркт?

Инфарктът е състояние, което се характеризира с недостатъчен приток на кръв към сърцето, което води до нарушено функциониране или умиране на участъци на сърдечния мускул. Статистиката показва, че тази болест е една от най-смъртоносните в глобален аспект. Въпреки това не всички видове инфаркт могат да бъдат с летален изход. Нека разгледаме различните типове инфаркт малко по-детайлно!

Медицинското наименование инфаркт на миокарда произлиза от от думите „Myo” - мускул, „cardiac” - сърце, „infarction” - смърт. Самият термин подсказва какво точно се случва с пациентите при това сърдечно – съдово заболяване. Вижте различните видове инфаркт:

Въз основа на мястото на запушване:
Преден инфаркт – при него се запушва лявата коронарна артерия, което се отразява на циркулацията на кръвта към долната камера (лявата сърдечна камера). Този тип инфаркт се счита за най-фаталният от всички. Засяга се предната част от сърдечният мускул.
Заден инфаркт – известен е още като „отстъпващ“ и е по-безопасен от първият тип. Запушването става в един от клоновете на дясната коронарна артерия.

Въз основа на степента на блокиране
Елевационен инфаркт извън ST сегмента – Неговата абревиатура е NSTEMI и нарушаването циркулацията на кръвта се появява само временно. Причината е частично запушване на артерията и този вид инфаркт е свързан с минимално увреждане на клетките. За да се постави диагноза за инфаркт, в този случай се прибягва до използването на химически маркери в кръвта и не е нужно ЕКГ тест.
Елевационен инфаркт в ST сегмента – известен е като STEMI и при него запушването на коронарната артерия е за дълъг перод. Поради липсата на снабдяване с кръв и кислороден глад голяма част от сърдечният мускул умира. Това е един от най-тежките видове сърдечен удар, който може да бъде диагностициран с електрокардиограма и с химически маркери в кръвта.

Въз основа на тежестта на увреждане на клетките
Нетрансмурален инфаркт на миокарда – характеризира се с клетъчна смърт само в малка част от сърдечният мускул. Този тип не е толкова тежка форма както следващият.
Трансмурален инфаркт – много тежка форма на сърдечна атака, води до некроза на сърдечните клетки и в трите слоя на сърдечният мускул, а именно ендокарда (вътрешният) миокарда (средният) и епикарда (външният).

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *