Витамин К

Витамин К е свързан най-вече с функцията му за съсирването на кръвта и се казва така заради коагулацията, в която участва. Когато се пореже човек, до раната се пренасят протеини, които витамин К преобразува във фактори на съсирването. Това спира кървенето и стартира зарастването. Ако човек се насинява от съвсем леки удари, това се дължи на недостиг на витамин К.

Витамин К е необходим и за производството на остеокалцин, който помага за втвърдяването на калция, което го прави много важен за костообразуването. Витамин К е мастно разтворим и се произвежда от бактерии в червата, които може да бъдат унищожени от честа употреба на антибиотици и това може да доведе до неговата липса в организма. С приемането на пробиотици можем да си помогнем при производството на витамин К.

Фрактурите вследствие на остеопороза или намалена костна плътност се свързват с липсата на витамин К. Счупванията и нараняването на тазобедрените кости при жените, които не приемат достатъчно витамин К, са с 30% повече от жените, които приемат достатъчно витамин К. Хранителни източници на витамин К са зелените зеленчуци зеле, броколи и маруля, също зърнените храни и соята.

Добавки с витамин К

Учените откриват, че жените, при които има липса на витамин К, приемат недостатъчно от този витамин в диетата си, или не консумират в достатъчни количества зелени зеленчуци. Изследване за ефекта на вземането на добавка с витамин К в рамките на три години показва, че загубата на костно вещество се намалява с 43% при хората, които вземат добавката през този период.

Дневната доза на витамин К във формата на добавка се препоръчва да е 150-300мкг, а една порция къдраво зеле кейл ,например, може да даде около 500 мкг от витамина.

За целите на заздравяване на костите най – добре търсете витамин К2. Той остава активен по – дълго време от обикновения витамин К.

Източник: д-р Мерилин Гленвил (един от водещите нутриционисти във Великобритания): Остеопорозата- тихата епидемия

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *