Кои са характерните причини за поява на витилиго?

Бели участъци от кожата е един от характерните признаци за поява на витилиго. Тези петна се появяват върху кожата, тъй като меланоцитите (произвеждащи меланин клетки, намиращи се в кожата) или са унищожени или не функционират нормално. Това може да бъде в резултат от автоимунно или генетично заболяване, както и оксидативен стрес. Поради тези причини, пигмента меланин се секретира в много малки количества и се появява депигментация на кожата.

Повечето от пациентите с витилиго, са тийнейджъри, но заболяването може да се появи при хора на всяка възраст. Този кожен проблем засяга 2% от населението на света и не се ограничава в зависимост от пол и раса. Точно каква е причината, меланоцитите да спрат да функционират все още не е известно за науката. Според някои хора една от най-големите причини за поява на витилиго е консумацията на риба и мляко в едно хранене.

Съществуват много лекарства, които се използват за предотвратяване и лечение на витилиго. В повечето случаи обаче, тези средства могат да облекчат състоянието до известна степен, но не могат да премахнат дълбоките причини за заболяването. За хората, които се отчаяни, трябва да се спомене, че има пакет от мерки, които могат да бъдат приложени за лечение на витилиго.

Едно от най-успешните лечения е PUVA лечението. Витилиго причинява нарушения в цвета на кожата, особено при хората с по-тъмна кожа. Според някои хора заболяването може да се върне, след като веднъж е било излекувано. Една от основните причини за появата на този кожен проблем е имунната система.

Според някои учени, автонарушения на имунната система, като например увреждане на меланоцитите и форматиране на пигментните клетки са причина за появата на бели петна по кожата. Лечението на витилиго с природни средства е един от най-предпочитаните начини за борба с болестта. Преди да предприемете някакви действия за третиране на заболяването, консултирайте се с дерматолог, който ще установи причините и ще ви насочи за адекватно лечение.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *