Всичко, което трябва да знаете за ламинирания и дървен паркет

Знаете ли каква е разликата между ламинат и естествен паркет? Нека разгледаме предимствата и недостатъците и на двете в пет различни аспекта, споделени от специалистите в търговията с паркети от leros.bg.
паркет

ТЕХНИЧЕСКИ СВОЙСТВА:

Има два вида настилки от дърво: подови настилки от твърда дървесина (цели дървесни дъски) и инженерни настилки от твърда дървесина (няколко слоя дърво, комбинирани за повишаване на трайността и стабилността, и намаляване на риска от подуване и свиване, поради промени в температурата и влажността).
Ламинираният паркет се състои от няколко слоя, слети в процеса на ламиниране. Той има покритие, което е подсилено с алуминиев оксид, вътрешна сърцевина от дървесни влакна и декоративен слой хартия. Тази хартия определя вида на пода. Повечето ламинирани паркети са с дървесни дизайни, но ще намерите и такива, имитиращи бетон, плочки и още по-нестандартни дизайни.

ЦЕНА:

Цената на естествения паркет варира в зависимост от вида дърво - колкото по-екзотично е то, толкова по-скъпо е. Настилката от дърво обаче има изключително дълъг експлоатационен живот, ако е добре поддържана.
Ламинираната настилка има сърцевина, която е много по-евтина от масивната дървесина. И двата вида паркет можете лесно да монтирате сами, благодарение на система за кликване.

ТРАЙНОСТ:

Ламинираният паркет е силно устойчив на драскотини, натиск, удари, замърсявания, течности, слънчева светлина и топлина, и в повечето случаи се предлага с гаранция за цял живот.
Подът от дърво е по-мек от ламината и малко по-податлив на драскотини, удари, разливи и слънчева светлина. Въпреки това дървото има естествен чар, на който е трудно да се устои. Подовите настилки от дърво са предварително покрити със 7 слоя лак или 3 слоя масло, за да се осигури максимална защита.

ВЛАГА:

И дървото, и ламинатът съдържат истинско дърво. И дървото не се справя много добре с водата. И все пак специалистите са разработили ламиниран под, който съчетава устойчиво на влага тяло със здрава, плътна заключваща система за щракване и покритие, което прави дъските и скосяването между тях по-водоустойчиви от всякога.
Това означава, че ламиниран паркет е подходящ за всяка стая, включително кухнята и банята. Дървесината е органичен материал, който реагира на колебанията във влажността и е по-малко подходяща за кухнята или банята.

ПОДДРЪЖКА:

Дървеният под изисква сериозна поддръжка, за да запази красотата си. В допълнение към обикновеното почистване, той също така трябва да се третира редовно с почистващите продукти на производителя, а за някои видове дървени подове трябва да се използва и поддържащо масло. 
Подовите настилки от ламинат се обработват повърхностно, така че да се премахне мръсотията. 

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *