Какво представлява запалителната система на автомобила

автомобили - запалителна система

Макар превозните средства да търпят сериозни промени в продължение на десетилетия, основните принципи на работа на системите им почти не се променят. Запалителната система не прави изключение и процесите в нея не се променят, а просто се усъвършенстват. Най-просто казано, нейната роля е да осигури необходимото напрежение за възпламеняване на горивото. Принципът на работа горивната система остава един и същ, но напредването на технологиите позволява да се подобри начина, по който се създава искра и нейното придвижване към горивната камера на двигателя.

Моментът, в който се завърти ключа за запалване на двигателя, запалителната система започва работа. Тя изпраща високо напрежение от акумулатора към всяка една свещ на двигателя, при което се създава нужната искра за възпламеняване сместа от гориво и въздух в горивната камера. Но акумулаторите сами по себе си не са способни да осигурят нужното напрежение от няколко хиляди волта. Ето защо всеки един автомобил е оборудван със запалителна бобина. Нейната задача е да трансформира ниското напрежение, идващо от един акумулатор, във високоволтов електрически импулс. Придвижването на високото напрежение се извършва чрез дистрибуционна капачка или това е т.нар „делко, която е свързана с кабели за бобината и всички подгревни свещи. Именно благодарение на токоразпределителя електрическия импулс достига до всяка една от свещите на двигателя и така се получава необходимото възпламеняване в горивната камера.

С развитието на автомобилите се появяват някои разновидности на запалителната система. Днес са познати три групи – механично запалване (използвано в началото на 20-ти век) , електронно( масово се използва след 1970 година) и запалване без дистрибутори (най-новият тип, представено след 1985 година). Всеки един тип  включва две токови вериги – първична и вторична.В първичните се придвижва електрически заряд с ниско напрежение от акумулатора, а при вторичните високотоковите импулси. Механичната запалителна система е най-старият тип, която използва запалителна бобина за трансформиране на напрежението. При електронните се използва електронен модул (комутатор), вместо „запалителни точки” в дистрибуционната капачка. Ролята му е да ръководи потока от електричество, като получава сигнали с помощта на магнити или метални елементи в дистрибутора. Всеки един модул е независим от бобината и се ръководи изцяло от сензори, поставени в разпределителния вал на двигателя. Запалителната система без дистрибутори се контролира от компютър, което я прави по-ефективна при стартиране на двигателя. Бобината разполага с повече намотки – по една за всяка запалителна свещ или по една за всяка свещ.

От запалителната система нито един автомобил не би могъл да функционира. Поддържането й в отлично състояние е от ключово значение за работата на отделните елементи, включително горивната помпа. Autoprofi.bg е магазин за авточасти онлайн, в който можете да откриете чисто нови резервни части за автомобил, включително всички елементи от запалителната система.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.