Изграждане на система за видеонаблюдение

Със задълбочаването на кризата все повече хора проявяват интерес към системите за видеонаблюдение, но голяма част от тях или не са наясно какво е необходимо за изграждане на ефективно видеонаблюдение или имат грешна представа.

В тази статия ще обърнем внимание на необходимите технически средства като: камери, видеорекордери, DVR платки и аксесоари, които са нужни за изграждане на системи за видеонаблюдение.

Първото нещо което трябва да реши един човек, решил да изгради видеонаблюдение, е каква е целта от внедряването на такава система и какъв ефект се очаква от нея.

Основно една система за видеонаблюдение може да се използва като средство за охрана или средство за контрол. Когато става въпрос за охрана на определен обект имате нужда от външни камери, като често допускана грешка е видеонаблюдението да се изгради отвътре. При система за контрол на персонал, служители или близки и роднини висока степен на ефективност се получава с инсталиране на вътрешни камери.

Възможно е да имате нужда от комбинирана ситема за охрана и същевременно за контрол. Тогава е добре камерите да бъдат разположени и отвън и отвътре.

След като сме определили целта и критичните точки и области за наблюдение идва време да определим техническите средства. Тъй като 90% от системите за видеонаблюдение са на база на аналогови камери, а и търсенето на този вид камери е значително по-голямо, ще обърнем внимание именно на тази технология.

Камери

Първото нещо което ни е необходимо това са камери за видеонаблюдение. В зависимост от целите определяме техният вид, брой и разположение.

Видеорекордери

Вторият и основен компонент - това е видеорекордера. Основният параметър, на който трябва да обърнем внимание при избора на видеорекордер, е броят на видеоканалите, който зависи изцяло от това колко камери възнамеряваме да инсталираме и дали нашата система за видеонаблюдение ще се нуждае от разширение в бъдещ период.
На пазара съществува изключително голямо разнообразие от видеорекордери, но нашият съвет е да не ползвате цената като основен критерий при избора. Видеорекордерите се класифицират от отделните производители и доставчици по различни параметри, основно могат да бъдат разделени на икономични видеорекордери, базови видеорекордери и професионални. В зависимост от размера и нуждите на вашата система трябва да се спрете на определен клас. Всички съвременни видеорекордери независимо в кой клас попадат притежават всички необходими функции, от които се нуждае масовият потребител.

Това са:

  • Запис и възпроизвеждане в реално време при 25 кадъра в секунда
  • Възможност за отдалечено наблюдение и преглед на записите през интернет или в локална мрежа
  • Запис при поява на движение

Съществуват видеорекордери с изключителни аналитични функционалности, но това определено влияе върху цената и повечето хора нямат нужда от проследяване на забравени предмети с цел предотвратяване на терористични актове или преброяване на обекти преминали през определена зона.

Кабели, конектори и захранващи блокове

След като сме определили камерите и видеорекордерите за нашата система трябва да отделим и съответното внимание на дребните елементи и аксесоари като кабели, конектори и захранващи блокове.

За окабеляване при изграждане на системи за видеонаблюдение се ползват следните видове кабели:

  • Коаксиален кабел
  • Микрокоаксиален
  • Комбинирани или т.н сиамски кабели (захранване  плюс сигнал)
  • UTP/FTP мрежови кабели
  • Фабрични кабели (това са кабели с фиксирана дължина и фабрично поставени BNC и захранващи конектори)
  • ШВПЛ и ШВПС кабели.

В последните няколко години все по-често се използват мрежовите UTP/FTP кабели за пренос на видеосигнал. Причината за това е цената на кабела, възможността по един кабел да се пренесат сигналите от 4 камери, както и дължината на трасето. При употреба на мрежови кабели се нуждаете и от съгласуващи импеданса трансформатори, наречени балуни. Ползата от балуните е изключителна, защото не само служат за съгласуване на импеданса, но и при определени обстоятелства играят ролята на защита от пренапрежения, пазейки камерите и видеорекордерите от повреди.

Остана да определим захранващите блокове. Те основно биват импулсни и трансформаторни захранвания, като импулсните са значително по-разпространени при системите за видеонаблюдение. Основният фактор при избор на захранващ блок е товара, който представляват камерите. Желателно е да се презапасите поне с 20% т.е. ако консумацията на вашите камери е 5 ампера, използвайте захранващ блок с оразмерен за постоянно натоварване от 6А.

Това е всичко, каквото ви е необходимо за една система за видеонаблюдение. Ако желаете тя да работи по-дълго и ефективно не забравяйте профилактиката и поддръжката.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *