Какво представлява зъбният имплант?

Какво представлява зъбният имплант?

Зъбните импланти се състоят от две части, титаниева част с форма подобна на корен на зъб (същинския имплант), която се имплантира хирургично в алвеоларната кост в областта в която е необходимо да бъдат заместени липсващи зъби.

Втората част на зъбния имплант е надстройката, която излиза и се прикрепя към първата, след като импланта е преминал през период на остеоинтеграция. Върху надстройката се изработва корона или друга протетична конструкция след предварително снет отпечатък.

Зъбни импланти

Титанът е избран за материал от който се изработват зъбни импланти, защото е инертен метал. Титанът за разлика от стоманата, която се е използвала неуспешно в първите години за изработване на зъбни импланти, не предизвиква дразнене на организма, което да доведе до реакция на отхвърляне.

Така оздравителния период около импланта ще протече нормално и импланта ще се срастне с костта. Всъщност имплантите направени от титан в действителност ще заздравят костта, тъй като дъвкателното налягане по време на отхапване и дъвчене предадено на импланта в костта ще повиши нейната плътност.

Кога има противопоказания за лечение със зъбни импланти?

Ако можете да претърпите екстаркция (изваждане) на зъб, то би трябвало да преминете през операция за поставяне на имплант без усложнения.

От друга страна, ако имате хронични заболявания като сърдечно съдови или диабет; ако сте пушач; имате венечни заболявания; или сте претърпели лъчелечение в областта на врата и главата, трябва сериозно да се обмислят показанията и противопоказанията за лечение със зъбни импланти.

Успехът от лечението със зъбни импланти варира в зависимост от мястото на зъбите, които се заместват, като имплантите, които заместват долно фронтални зъби имат по-висок процент успеваемост от тези, които заместват горни задни зъби. Успехът при долните фронтални импланти е в 19 от всеки 20 случая, докато при горните задни участъци успешни са 17 от 20 случая.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *