Изолевцин – какво трябва да знаем?

Изолевицинът е незаменима аминокиселина, която не се синтезира в човешкото тяло. За това трябва да се набавя от храната. Тя принадлежи към групата аминокиселини с разклонена верига, отговарящи за производството на протеини, глюкоза и редица други аминокиселини, както и за образуването на хемоглобина, регулира нивото на кръвната захар.

Изолевцин - храни

Недостигът му може да предизвика симптоми подобни на тези при хипогликемия. Тъй като играе ключова роля в синтеза на хемоглобина дава енергия на мускулите и намалява умората. Стабилизира нивата на кръвната захар.

Недостигът на изолевицин може да се наблюдава само при хора на ниско протеинова диета. Традиционната българска кухня изключва възможността за появата на такъв дефицит.

1. Прием

Допълнителният прием на изолевицин с храната или под формата на добавки повишава издръжливостта и подпомага възстановяването при травма или операция и ускорява зарастването на рани. В медицината се използва за профилактика на анемия и диабет.

2. Източници

Може да си набавим изолевицин от всички храни с високо съдържание на протеини. Най-добър ресурс са яйцата, червеното месо, млякото и неговите производни, соеви продукти, бадеми, кашу и др.

3. Дозировка

Препоръчителната дневна доза е 25-26 мг. на килограм телесно тегло. Ако се надвиши дневната доза на изолевицина, той ще се трансформира в друга аминокиселина, за това нейното предозиране е почти невъзможно. Богат асортимент от незаменими аминокиселини може да намерите в онлайн магазина за хранителни добавки на SilaBG.

Забележка: Хора с бъбречни и чернодробни проблеми не трябва да приемат големи количества аминокиселини с разклонена верига без лекарско предписание.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *