Импланти – възможността за зъбно заместване

Лечението с импланти все повече замества лечението с мостове, подвижни протези и коронки, защото имплантите са по-сигурни и изглеждат по-естествено от тези алтернативи. Премахват неудобствата, които могат да възникнат от подвижните протези и необходимостта от използване на лепила за протези.

Когато човек загуби зъб поради някаква причина, участъкът от челюстта, където се е намирал зъба загубва функция. Със загубата на функция идва и намаляването на обема кост (както когато даден орган атрофира в следствие загубата на функция). С намаляването на обема кост идват и затрудненията при поставянето на импланти. Възниква необходимостта от костно заместителна присадка, която да осигури обема кост, в който да бъде поставен зъбният имплант.

Видове зъбни импланти

Най-често използвания вид имплант е с форма подобна на корена на зъба - винтов имплант. След поставянето на импланта се изчаква между три и шест месеца, за да може импланта да се свърже с костта (остеоинтеграция). След този период върху импланта се поставя надстройка (абатмънт), аналог на зъбното пънче. Върху този аналог се изработва корона.

Успешното лечение със зъбни импланти се основава на процес наричан остеоинтеграция, по време на който импланта се свързва с костта. Днес материалът които се използва за изработване на импланти, е титан. Преди време имплантите са се изработвали от стомана. Титанът измества стоманата, защото за разлика от стоманата, титанът не предизвиква реакция на отхвърляне от организма. Имплантите с форма, подобна на корена на зъба, се използват повече от четири десетилетия.

Ниво на успех на лечението със зъбни импланти

Общото ниво на успех лечението с импланти е около 95-97%, като успехът на импланти, заместващи зъби в дисталната област, е около 90%, докато зъбните импланти, заместващи зъби във фронталната област, е около 95%. Когато се отчита по-ниския процент на успех на зъбните импланти в дисталната област, трябва да се вземе под внимание по-голямото дъвкателно налягане върху задните зъби по време на хранене.

Но въпреки по-ниския процент на успеваемост, успехът си остава забележително висок. За да се избегне неуспех е изключително важно да се планира правилно цялото лечение. Тук имат значение големината на импланта, точната позиция на поставяне, наклона на поставяне. Всички тези фактори имат своята роля за крайния изход от лечението.

Цена на зъбните импланти

Може да очаквате да платите повече за лечение с импланти, отколкото за лечение с мост. Цената на зъбните импланти може да варира между хиляда и две хиляди и петстотин лева. Широките граници, в които варира цената на един имплант, зависи от сложността на процедурата по имплантиране, като имплантите, при които се налага процедура по костно заместване, са допълнително оскъпени. Това е така, защото се изискват допълнителни материали, инстументариум, техника и умения.

Лечението с импланти засега е най-успешният метод в областта на заместването на естествени зъби. Той дава най-голям комфорт на пациентите и най-висока естетика. Ние от АМ Дента Консулт имаме дългогодишен опит в областта на зъбната имплантология.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *