Плодове и зеленчуци в борбата с инсулинова недостатъчност

Хората страдащи от диабет, който се характеризира с повишени нива на кръвната захар, трябва да бъдат много предпазливи относно редовната си диета. Тя трябва да е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини, витамини и минерали. В повечето случаи болните от инсулинова недостатъчност изпитват затруднения да контролират кръвната захар, тъй като едва ли има храна, която да е лишена напълно от въглехидрати.

Плодове и зеленчуци

Препоръчително е да се консумират влакнести храни, които ще доставят необходимата енергия без промяна на нивата на глюкоза в кръвта. Затлъстяването е един от жизнено важните причини за диабет. Ето защо диета с високо съдържание на фибри, помага за контролиране на телесното тегло.

Редовната диета на болните от диабет, трябва да включва консумация на плодове и зеленчуци. Те са богати не само на фибри, но и на витамини и минерали, които са от съществено значение за организма. Много пациенти често са объркани от избора на най-подходящите плодове и зеленчуци, които ще помогнат за поддържането на нормални нива на кръвна захар. Повечето от тях избягват плодовете, тъй като те съдържат фруктоза.

Но при спазване на една балансирана диета, състояща се от здравословни храни за диабетици, ще имат възможността да се насладят на всички плодове, при условие че се консумират в правилните пропорции.

  • Зеленолистни зеленчуци, богати на фибри и витамини, помагат в контролирането на нивата на кръвна захар.
  • Пълнозърнести храни, бобови растения, зеле, броколи, фасул, и др. са най-полезни за диабетно болни.
  • Влакнестите храни, освен че регулират нивата на глюкоза в кръвта, те намаляват нивото на холестерол.
  • Зеленчуци като картофи и цвекло са богати на въглехидрати. Ето защо те трябва да бъдат избягвани.
  • Консумация на риба и рибни продукти е препоръчителна при болните от диабет.
  • Плодове с високо съдържание на фибри като бадеми, орехи и фъстъци могат да се включат в диетата на пациентите.
  • Плодове, които съдържат фруктоза, могат да бъдат консумирани в ограничени количества. Грозде, ябълки, авокадо и цитрусови плодове са идеални за диабетици.
  • Необходимо е да се избягва консумация на манго, банани и други плодове с високо съдържание на захар.

Ако все пак се притеснявате и не можете да решите какво точно да консумирате, не се колебайте да се свържете със специалист, който ще ви направи най-подходящия за вашето състояние хранителен режим.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *