Интернет маркетинг или как да рекламираме в Интернет?

В днешно време навсякъде се говори за Интернет и социални мрежи, както повечето от нас са забелязали. Именно затова е изключително важно за всеки бизнес - малък, среден или голям, да има присъствие в Интернет. Да се изработи един уеб сайт не е достатъчно. Какво ще стане ако имате сайт, но никой не го вижда? Точно в този момент се появява SEO или оптимизацията за търсещи машини, която има за цел да позиционира един сайт до челните позиции на google (основната търсачка за България). По този начин хората търсещи целенасочено услугите или продуктите, които и вие предлагате ще попаднат във Вашия сайт. Нека разгледаме следния пример:

Първата позиция на google (първия сайт в страницата с резултати на google) получава средно между 40 и 50 % от посещенията, като има ниши, в които посещенията на първия сайт стигат до 56%, втората позиция получава значително по-малко едва около 14%, като всяка следваща позиция в резултатите на Гугъл получава все по-малко и по-малко посещения, колкото по-надолу отиваме. След петнадесетия резултат(в някои ниши десетия) няма никакъв трафик.

От този пример веднага става ясно, че ако Вашия сайт е на първа позиция в Гугъл при търсене по дадена ключова дума( например дума "X") то Вие ще получите около 50% от трафика на хора, търсещи тази дума. По този начин ще си осигурите много по-голям шанс да привлечете нови клиенти. Някои фирми дори оптимизират повече от един сайт с единствената цел да увеличат трафика на хора към себе си. Нека обясним накратко какво е SEO (тема, която е доста обсъждана в наши дни). SEO е оптимизация на сайт за търсещи машини предполага изпълнението на поредица от стъпки, които да осигурят позиционирането на един сайт в челните позиции на google и други търсачки. SEO обхваща вътрешната и външна оптимизация на сайта - оптимизация на неговата структура, съдържание, навигация, добавяне на мета данни, насочване на входящи връзки и други.

Други аспекти от Интернет маркетинга са:

SEM - маркетинг за търсачки, в който се акцентира върху платената реклама в това число Adwords, банер рекламата и други.

SMO - оптимизация за социални мрежи, каквито са небезизвестния facebook, отговора на Гугъл срещу facebook - google+, twitter и други. Този процес е насочен към популяризирането на Вашия сайт в социалните мрежи отново с цел генерирането на по-голям трафик в сайта Ви.

ORM - репутацията в Интернет. Представете си какво би станало, ако притежавате хотел и резултатите в Гугъл относно Вашия хотел са изцяло негативни - тактика, която много конкуренти използват един срещу друг. Тук, като решение на проблема, се появяват услугите за управление на онлайн репутацията, които ще Ви осигурят много по-добри резултати с положителни статии и други.

В общи линии тези отделни "стъпки" са съставките на Интернет маркетинга.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *