История на радиото и онлайн радио станциите

История на радиото и онлайн радио станциите

Радиото и онлайн радио станциите не са просто технологични чудеса на модерната епоха, те изразяват стремежа на човечеството към информираност и диференциране. Съвременното онлайн радио и неговия предшественик – традиционното радио са важна част от етапа на глобализация, на който сме свидетели днес.

Историята на радиото започва през 19 век, като един изключително модерен за своето време научен подход за пренос на информация. Ключови за развитието на радиото са 1904 и 1906 година, когато биват изобретени електронните лампи – диод и триод – благодарение на които качеството и чувствителността на приемане на тези сложни устройства значително се подобрява, изживявайки истинска технологична революция за ранния 20 век.

В последствие благодарение на амплитудната модулация бива възможно и предаването на говор. В последващите две световни войни изобретеното и доста напреднало вече радио предоставя възможности за комуникация между войските, както и удобен начин за забавление и отдих на войниците след дългите битки на фронта.

Доста преди появата на онлайн радио станциите първият човек излязъл в космоса Юрий Гагарин, а в последствие и първият човек стъпил на Луната комуникират с наземните командни центрове именно благодарение на радиото. Именно през 60-те години на 20 век в при производството на радио приемници започват да се влагат с интензивни темпове и полупроводникови елементи.

Постепенно развитието на радиото достига и до съвремието, благодарение използването на цифровата обработка на сигналите. Точно този подход допринася и за интегрирането на онлайн радио предаванията в създадения от Тим Бърнардс Лий – World Wide Web или както е по-известен днес интернет.

Постепенното развитие на компютърните технологии допринася и за скорошната поява на първото онлайн радио, създадено през 1993 година от човек на име Карл Маламуд и наречено „Internet Talk Radio”. Днес броят на онлайн радио станциите е огромен и включва от създадени от най-обикновени онлайн радио ентусиасти до големи онлайн радио станции с десетки хиляди слушатели по цялото земно кълбо.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *