Как може да стимулираме покупка?

Способите за стимулиране на желанието за покупка на потребителите са много. Те дори не са секрет за самите потребители. Много от тях са свикнали с тях и трудно могат да се изненадат или впечатлят от Вашето предложение. Точно за това, всяка една акция, която има за цел увеличаване на покупките трябва да бъде ясна и прозрачна. Не се опитвайте да използвате уловки и не преигравайте. Това ще ви гарантира неуспех в начинанието. Стимулирането на покупките има за цел за осъществяване покупка от страна на клиента.

Възможностите за продажба са:

  • Стимулиране на първоначална покупка за нови клиенти
  • Стимулиране на последстващи покупки
  • Привличане в магазина или уеб сайта на продавача на допълнителни клиенти
  • Представяне на нова стока или услуга
  • Увеличаване на обема на покупките
  • Увеличаване на честотата на покупките

Съществуват много методи за стимулиране на покупки. Ценовото стимулиране или продажбата на стока или услуга на специална цена е един от основните методи.

Намалението на цената се използва за привличане на купувачи в търговския обект или интернет магазина на фирмата. Отстъпката може да е в проценти, определена сума или конкретно да се постави нова по-ниска цена. Намаляването на цените е ефективно, ако е необходимо в кратък срок да се увеличат продажбите, да се намалят стоковите запаси или да се привлече внимание към марката или фирмата на търговеца. За най-големите фенове на пазаруването, снижението на цените има бърз и силен психологичен ефект – възможност за икономия.

За определени стоки е удачно да се предложи част от количеството безплатно. Този метод се използва от производителите на битова химия и от производителите на пакетирани хранителни продукти. Подобна отстъпка има смисъл, но само ако до старата опаковка е новата и потребителя има възможност да сравни двете.

За изграждане на дългосрочни отношения с клиентите се използват карти за отстъпки. Тези карти дават право на допълнителна отстъпка от цената при всяка следваща покупка. Изгодни са за потребителите, ако те ги използват често. Повечето от търговците забравят нещо основно. Те не информират притежателите на такива карти, колко са спестили или отстъпката не фигурира в фискалния бон. Така потребителите постепенно губят интерес към използването на картите за отстъпка.

Да не забравяме и добре известните ви бонус програми. Те ви предоставят възможност за натрупване на точки при осъществяването на покупки. Натрупаните точки дават право на потребителите на специална награда или закупуване на определена стока на преференциална цена.

Какви са Вашите стоки или услуги? Ако са уникални и без конкуренция, то използването на програми за отстъпки е неудачно.

Внимателно обмисляйте как да стимулирате продажбите. Прекалено малка отстъпка от 2-3% не привлича потребителите. Когато отстъпката е прекалено голяма, то тя остава в потребителите впечатление, че стандартната цена е силно завишена или поражда съмнения за качеството на продукта.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *