Кои са най-разпространените видове дюбели?

Видове дюбели

Всеки уважаващ себе си домашен майстор разполага с различни видове крепежни елементи от болтове и гайки до планки и дюбели. Ако в даден момент ви се наложи да монтирате шкафчета, етажерки или огледало, то преди да ги инсталирате вие ще имате нужда от висококачествени закрепвания. В този случай най-добре е да използвате дюбели. „Да, но от кой вид точно?“ е въпроса, който със сигурно сега много от вас ще си зададат.
В действителност на пазара се предлагат различни видове дюбели и не всеки човек знае кой вид за какво е предназначен. Ето защо тук ще ви представим по-популярните и използвани видове дюбели.

  • Класически
    Името им подсказва, че са масово използвани за монтаж на твърди материали. Направени са от специализиран вид найлон и се ползват в комбинация с поцинковани винтове, които потъват изцяло при завиване в дървен материал.
  • Универсални
    Както сами се досещате ще можете да ги използвате като крепежен елемент за всички видове материали. Изработени са от качествени материали. Ако трябва да ги поставите в дървена основа ще са ви необходими винтове за дърво. Специфичното при този вид дюбел е, че вероятността от подхлъзване на отвора е елиминирана.
  • За плоскости
    Предимно се използват за здраво скрепване на плоскости към тавани, мазилки и стени. Дюбелът бива поставен в плоскостта и се закрепва посредством винтове за дърво.
  • Дюбел пирони
    Вероятно се досещате, че за този вид дюбели ще ви е необходим чук и сте абсолютно прави. Специфичното при тях е, че не се налага да ги сглобявате преди употреба, защото така се предлагат. Периферията на дюбела е по-широка и играе ролята на изолационна шайба. Така се елиминира възможността от корозия.
  • За бетон и зидария
    С тях лесно се монтират или скрепват мебели към бетонни стени. Използват се за предварителен монтаж на големи материали. Препоръчително е при монтаж да се инсталират с двойно резбовани винтове, винтове за дърво или регулируеми рамкови винтове.
  • За газобетон и дърво
    Висококачествен дюбел, който е изцяло предназначен за закрепвания в газобетон или гипсови блокове. Посредством здравите винтове за дърво!
  • Рамкови дюбели
    Много здрави и практични дюбели, предназначени са за кухи, твърди и перфорирани основни материали. Здравият им профил е причина и за доброто им сцепление в нискокачествени и порести материали, а крилата елиминират възможността от превъртане и изпадане от отвора. Възможно е да се ползват и за дърво като за целта ще са необходими двойно резбовани винтове, винтове за дърво, регулируеми рамкови винтове и други.
  • За гипсокартон
    С тях монтажите са изключително лесни, като е необходимо само едно завъртане, с което се затягат. Без никакви проблеми може да закрепите панели до 5 мм, а ако планирате да монтирате по-големи плоскости вземете и по-големи винтове.
  • За изолации
    Благодарение на своята изключителна здравина дюбелите за изолации не се огъват, когато са поставени вече в повърхности като бетон, естествен камък, големи тухли и много други.

Ако сред изброените сте разпознали тези дюбели, които ще ви бъдат от полза можете да се запознаете по-подробно с техните технически характеристики на http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/дюбели и след това да закупите наистина правилните за вас видове дюбели. 

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *