Кухни – коридор

Какво пък е това чудо кухня-коридор? Все едно да поставите мивката и печката в коридора. Е, в общи линии, точно това е целта, но в малко по-големи размери. Дизайнът и архитектурата на такъв тип кухни има някои доста големи предимства, но и неприятни недостатъци.

Обаче, ако отделеното за целта място е дълго и тясно, може да нямате друг избор. Ето защо е добре да нахвърлите на лист хартия едно примерно разположение на кухненското обзавеждане, за да си спестите доста главоболия след това. Преценете примерното разположение на мебели, кухненското обзавеждане и съответните електроуреди.

Кухните от тип "коридор" или "галерия" обикновено са ограничени от две стени по дължината на помещението. Мивката и съдомиялната са разположени една до друга, тъй като и двете използват чиста вода и мръсен канал.

Всяко друго разположение на тези двете ще изисква допълнително прекарване на тръби, съответно повече разходи за труд и материали и по-малко свободно място. Печката се разполага обикновено до мивката и тъй съдомиялните са най-често уреди за вграждане, то мястото над вашата може да се използва за приготвяне на храната, удобно разположено край мивката и печката.

Особеностите на този тип кухни, определят мястото за разполагане на хладилника да бъде точно срещу мивката, на отсрещната стена. Така се образува този прословут триъгълник между печка, мивка и хладилник, който ако мястото между двете стени е тясно, се получава доста малък. Съответно и приготвянето на храна в кухнята става доста по-лесно, бързо и удобно.

Е, цялото това разположение на кухня-коридор си има и един доста забележим недостатък. Близките ви и евентуално гостите в жилището ви могат да решат да го ползват като бърз път между стаите и това да предизвика неприятни сблъсквания при този усилен трафик, в това тясно място. Все пак не е приятно, да не кажа, че е опасно, да се сблъскаш с човек със съд с вряла вода.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *