4 стъпки за масаж на бебето при поява на колики

Масажът е древен метод за релаксация и стимулиране. Той може да помогне при редица проблеми, както емоционални, така и физически. Масажът на бебето ви спомага за изграждане на невербална връзка между вас и така нервната му система много по-лесно ще възприема новите неща, които се случват в заобикалящият свят.

Изследванията показват, че масажът дори може да помогне за по-бързото развитие на бебето. Той стимулира кожата, подобрява кръвообръщението, дава на мозъка нови преживявания, като така той се обогатява. Всичко това може да бъде използвано за да се предотвратят бебешките колики, които не са рядко срещан проблем при бебетата.

При масаж кожата отделя хормоните окситоцин и пролактин, които понижават нивата на стреса. Следвайте следните стъпки:

1. Сложете бебето да легне на удобна повърхност, като се уверите, че в стаята е достатъчно топло, защото бебето трябва да бъде голо. Използвайте бебешко олио за масажа, като най-силно препоръчително е това с пчелно млечице, тъй като има приятен аромат и достатъчно много витамини. Разтрийте малко количество бебешко олио на дланите си и затоплете ръцете си преди да докоснете бебето.

2. Използвайте постоянен, но нежен натиск. Започнете от коремчето, малко под гръдния кош, където са коремните органи. Правете последователни загребващи движения, като повторенията трябва да са 6-8 с всяка една ръка. Можете през това време да говорите на бебето за да може да свиква с вашият глас и и той да не предизвиква дразнене. След това поставете двете си ръце върху коремчето една до друга, за да вдъхнете допълнително спокойствие на вашето бебе.

3. Започнете да правите кръгови движения с двете ръце около корема. Те трябва да са в посока на часовниковата стрелка. Причината за избор на тази посока е, че дебелото черво се движи така. Ако обърнете посоката на движението, тогава можете да върнете газовете обратно, вместо да ги премахнете и това ще нанесе повече вреди, отколкото да донесе полза. Отново повторенията могат да са по 6-8. След като приключите отново сложете ръцете си върху коремчето на бебето.

4. Хванете краката на вашето бебе за глезените, но не прекалено силно и ги свивайте към корема, след което задържайте по 6-10 секунди. След около 10 повторения започнете да движите краката по начин все едно се кара велосипед. Колената трябва леко да докосват корема, като тук е нужно да направите повече повторения. След като приключите леко разклатете краката за да се отпуснат.

Правете този масаж всеки ден за да помогнете на вашето бебе да се справи с коликите.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *