Успешно кърмене на бебето

Бебето трябва да бъде обърнато към вас, носът и устата му да са насочени към зърното ви, а главата му да образува права линия с тялото.

Необходимо е да поддържате гърдата си така, че да не притиска брадичката на бебето и да не запушва носа му. Освен това пръстите ви не бива да допират ареолата (тъмния кръг около зърното). При покана за кърмене не дръжте главата на детето, за да я насочите към гърдата. Трябва цялото му тяло да се приближи към зърното, а не само главата. Другото, което не бива да правите, е да го стискате за бузите, за да си отворя устата. Кърмачето има инстинкт да се обръща към  докосва бузите му. Можете да предизвикате рефлекс за сукане, като докосвате със зърното устата му. Необходимо е да изчакате то да отвори широко уста, сякаш се прозява.

Започнете да кърмите, когато брадичката на бебето докосва гърдата, а долната му устна е издадена навън. Пеленачето трябва да поеме зърното и ареолата. То засуква толкова дълбоко, че зърното достига нивото на мекото небце в устата му (зърното и ареолата изпълват цялата устна кухина). Чува се преглъщането на бебето след няколко сукателни движения. В началото яде по-бързо и преглъща по-бързо, после по-бавно. Кърмачето не плаче и е спокойно. Прекалено дългото или прекалено честото сучене може да означават, че бебето не обхваща добре зърното и не успява да се нахрани добре.

След раждането майката трябва да поема хранителни вещества, които да осигурят на организма й достатъчно енергия, витамини, минерали и вода.  Ако храните бебето под час, може също да се сблъскате с проблеми. Понякога то огладнява по-бързо, тъй като кърмата по принцип се усвоява по-лесно от адаптираното мляко и малкото може да огладнее много по-рано от определения за хранене час. Ако го оставите да плаче и изчакате до времето за хранене на бебето, то ще се изтощи от глад и от плач и е възможно да заспи на гърдата, без да се е заситило.

Дали да се храни под час, или на поискване, записи от самото дете. Все пак все повече се отрича храненето под час. Смята се, че честото сучене стимулира производството на мляко.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *