Интересни моменти от проекта Referring Links

За да стартираме проекта referringlinks.com ни бяха необходими: домейн, сървър и сайтове, върху които ще се изпробва приложението. Трябваше да се направи избор чрез кой метод ще се извиква модулът в сайта - чрез JavaScript или чрез iFrame. По стандартите на W3C (The World Wide Web Consortium), iFrame отпада като стандарт в бъдещите стриктни реализации на HTML, затова се избра вариантът с JavaScript. Трябваше ни и сървърен скрипт, който да обслужва приложението на по-ниско ниво на програмиране.

Тъй като сървърът, с който разполагаме поддържа PHP, а се налага и да се използват и някои Apache директиви, изборът за сървърен скрипт е PHP. В някои случаи се налага системата да генерира JavaScript от по-ниско ниво. При тази генерация ни трябват директиви на Apache, които да връщат на HTTP ниво хедъри (от англ. headers) за това, че генерирания код е на JavaScript. Трябват ни и директиви, които да поставят разширение ".js" на генерирания код. Всичко това за сега се поддържа само от PHP при основа Apache сървър.

При реализацията на това приложение ще трябваше да изградим и модул, който да пренася променливи и обекти между езиците JavaScript и PHP. JavaScript е език, който се изпълнява на клиентската машина и не изисква сървърни ресурси. Той в случая осигурява мобилността на приложението. Тоест JavaScript позволява на модулът да работи и на външни домейни, освен основния. PHP от своя страна е сървърен скрипт, който се изпълнява на сървърната машина. Той може да генерира такава функционалност самостоятелно, но само на текущия домейн.

По принцип тази размяна на променливи и обекти между JavaScript и PHP, се прави с модулът на JavaScript - Ajax (Asynchronous JavaScript and XML). Този модул обаче работи само на ниво домейн и не може да се използва между различни домейни. Това е направено с цел предпазване от определен род злоупотреби. В нашия случай, модулът се поставя на отдалечени домейни, следователно трябва да се намери метод и да се изгради под модул за пренасяне на променливи от начало.

Проучване показва, че повечето модули за сайтове се опитват максимално да се съобразят с дизайна на потребителския сайт. За целта те или използват CSS за оформяне на дизайна, или подготвят шаблони за дизайн, които потребителят избира със съответната параметризация. В нашия случай, JavaScript ни дава много добра основа за използване на CSS. Нещо повече, може да се използват фрагменти от CSS кода на съществуващия сайт автоматично за форматиране на списъците.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *