Как да се предпазим от настинка и грип с храна

Много е важно да се храним здравословно, за да укрепнем имунната си система чрез храните през цялата година, но е особено важно да се наблегне на храненето по време на сезона на простуда и грип. Този сезон може да започне най-рано през октомври и най-късно през април.

За да функционира добре организмът, той изисква баланс и хармония. За да се запази този баланс, е важно да се ядат много плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти, като кисело мляко и кашкавал. Има някои храни, които са доказани, че ще ви помогнат да запазите този баланс и ще стимулирате имунната функция. Според учените има осем важни витамини и минерали, който повишават имунитета: Витамин Е, витамин А, витамин С, биофлавоноиди, каротиноиди, селен, омега-3 мастни киселини и цинк. Не е трудно да се набавят тези хранителни вещества от нашата диета. По-долу е даден списък на някои от най-добрите храни, които подобряват имунната система и е добре да се ядат по време на грипния сезон.

Портокали и мандарини - цитрусовите плодове са на върха на списъка поради много причини. Тези плодове са богати на Витамин С и  повишават производството на бели кръвни клетки и антитела, които се борят с инфекциите и повишават нивата на интерферон, който ще попречи на вирусите да влязат в организма ви. Повечето храни, които съдържат витамин C, също така са богати и на биофлавоноиди. Заедно, те работят, за да стимулират и подсилят нашия имунитет.

Моркови - Тези зеленчуци произвеждат бета-каротин и други каротеноиди, които увеличават броя на клетките, които се борят с инфекциите и са естествени убийци на бактериите. Те също увеличават броя на Т-клетките, които предпазват от рак и стимулират имунните клетки, наречени макрофаги, които произвеждат тумор-некротичен фактор, който убива раковите клетки.

Чесънът - Той предлага няколко вида антиоксиданти и селении, които се борят срещу всички нашественици в имунната система. Можете да използвате чесънът в супи и сосове или да го купите като добавка.

Кисело мляко - В допълнение към всички плодове, зеленчуци и зърнени храни, ежедневната чаша кисело мляко, която съдържа живи и активни култури може да стимулира имунната система за борба с болестите. Също така, в последните проучвания се вижда, че витамин D, който се съдържа в киселото мляко и в слънчева светлина, е свързан с намаляване на риска от простуда и грип и е по-ефективен от противогрипната ваксина. Ако не харесвате кисело мляко, много от магазините за здравословни храни предлагат соево кисело мляко.

По време на простудния и грипния сезон точно пред нас, нека да изберем да се храним здравословно, за да победим грипа и да пропуснем настинките.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *