Основни разлики между боите и латекса

Преди да започнете работа върху боядисването на вашето жилище е добре да се запознаете с разликите между боята на маслена и латекса със сатенен и матов ефект.

Боядисването е един от най-добрите подходи за подобряване на обстановката във вашето жилище. Вижте плюсовете и минусите на различните видове бои и латекси предлагани на пазара и изберете най-подходящия за вас.

Боя на маслена основа

Тя е по-трайна в сравнение с другите два вида, но ѝ е необходимо повече време за изсъхване и ако решите да почистите петна от нея ще са ви необходими терпентин или разредител за бои. Тази боя е изработена от синтетични (алкидни) или естествени (ленено семе) масла.

Алкидната боя е е по-често срещаната и употребявана боя, тъй като тя е по-евтина и по-издръжлива. Боята на маслена основа е подходяща за боядисването на корнизи и первази, тъй като те понасят повече от вредното влияние на времето отколкото стените. В някой бои има в добавка емайл, който прави изсушената повърхност по-твърда и по-малко пропусклива.

Латекси

Боядисването с латекс е по-лесно, той изсъхва бързо и е също толкова издръжлив както боите на маслена основа. Латексът е добро решение за общи проекти, като боядисване на стени и тавани. Той е често предпочитан от професионалистите и домашните майстори именно заради тези си качества.

Различните видове латекс предлагат различна завършеност за вашите помещения от гладък сатенен до матов ефект. В почти всички латекси има антибактериални и антимухъл съставки.
Никога не правете икономия при закупуването на латекс за вашето жилище. Винаги купувайте латекс с най-доброто качество, което можете да си позволите.

Когато избирате цвят от цветните мостри, не забравяйте че когато го нанесете на стената той ще изглежда много по-наситен от мострата, просто защото площта на стените е много по-голяма.

Ако ще работите върху незавършени стени не забравяйте да нанесете грунд преди да започнете да боядисвате. Използвайте латекс-грунд, ако ще боядисвате с латекс или грунд на маслена основа ако ще работите с маслени бои.

Може да откриете голямо разнообразие от латекси в каталога на Лерос 1 ЕООД на http://leros.bg/продукти/компютърно-оцветяване-на-латекси-и-фасадни-бои, където се предлагат различни видове с отлично качество от доказано производители.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *