Отопление на пелети: ефективност и ползи

Въпреки че е рано да мислим за отопление, особено в тези юлски жеги, сега е най-добрият момент да решим проблема с отоплението през зимата. През летния сезон цените на отоплителните уреди са винаги малко по-ниски. Правят се промоции, а цените на горивата също са една идея по-ниски.

Затова е добре както по-рано да се подготвим за зимата, така и да спестим известна сума от разходите, които ще имаме за отоплението. Ако желаете уют и топлина за всичките стаи и не искате да се топлите с климатик през зимата една добра алтернатива са пелетните котли или печки.

Пелети

Отоплението чрез пелети вече се налага като един екологичен и сравнително по-икономичен начин за отопление (сравнено с разходите при отопление на нафта или газ). Пелетите са екологичен продукт и се изработват от отпадна дървесина. Отделят много по-ниски емисии на въглероден диоксид в природата и отделят много по-малки количества пепел и сажди.

При отопление с котел на пелети КПД на изгарянето на пелетите в котела достига до 95%, като повечето от тях са напълно автоматизирани и предлагат спокойството на една сигурна система която ви предлага пълен контрол и регулиране на температурата в помещенията, които отопляте.

Автоматизацията при отоплението с котли обаче не свършва дотук, повечето от тях разполагат с възможност за програмиране на програма за отопление за 1-2 седмици напред на отопляемите площи, автоматично подаване на горивото (пелетите) чрез шнеков механизъм, автоматична почистваща система на котела, почистваща система на горелката, възможност за програмиране и настройване на уреда от разстояние, чрез интернет или мобилен телефон и много други.

Други алтернативи на отоплението с пелети са отопление чрез печка или камина на пелети. Като при тях има също възможност за пълна автоматизация на горивния процес, но те се използват за по-малки отопляеми площи – като апартаменти или къщи.

Въпреки че на пазара вече взеха да се появяват и пелетни камини с по-големи мощности с възможност за връзване на водна риза, чрез които спокойно могат да се отоплят и по-големи площи. Разликата при тях е, че горивния бункер е често по-малък от котлите, но той е предвиден спрямо отоплителната мощност на съответната камина или печка.

Без значение дали ще се отопляте с камина, печка или котел на пелети , то този избор ще ви донесе спокойствие и уют през зимните дни, както и сигурност, защото горивните им системи са обикновено много по-добре подсигурени и създадени така, че да се избегне и най-малкия проблем, който може да възникне в горивната камера.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *