Поддръжка на алуминиева и PVC дограма

Сменили сте дограмата вкъщи и сте доволни от новата промяна, но нещата не приключват с това. За да служи по-дълго тази нова придобивка е необходима поддръжка. Каква трябва да бъде поддръжката на алуминиева и PVC дограма?

PVC и алуминиева дограма имат покритие, което е поставено специално с цел да предпазва повърхността, а и да бъде лесна за почистване. Важно е да отделим внимание при избора на препарати за почистване на дограмата. Те не трябва да съдържат абразивни частици, които могат да нарушат покритието на предпазния слой на дограмата.

Съществуват специални препарати за почистване на дограма. Препаратите в никакъв случай не трябва да имат разяждащи свойства, в противен случай повърхностите много бързо ще се повредят и ще изгубят своите свойства.

Почистване и поддръжка на дограмаПредпазно фолио. След като се монтира дограмата, веднага трябва да се махне предпазното фолио, защото в противен случай слънцето ще го прегори и премахването му ще се превърне в доста трудна задача.

Обков. Обковът представлява движещи се детайли, които трябва да се смазват два пъти в годината с определена смазка. Така ще предпазите механизмите от сухо триене и ще се удължи срока на експлоатация.

Уплътненията. Два пъти в годината външната страна на уплътненията да се намазват с течен парафин или определена смазка. Защото са изложени на слънчевите лъчи и губят своята еластичност и уплътняващата способност.

PVC дограмата. Този тип дограма в никакъв случай не бива да бъде третирана с препарати и приспособления за миене с абразивни частици (твърди и остри предмети, телени четки и други). Не бива да се използват вещества като ацетон и подобни на ацетонова основа, разтворители, спирт и други разграждащи средства.

В магазините се предлагат най-различни подходящи миещи средства за PVC дограма. Най-подходящи са препарати специално за стъкло с анти статично действие. Лесно може да се закупят и други продукти за поддръжка на дограма – смазка, кит за ремонт на PVC дограма (в случай че се налага да се ремонтира).

Не бива да се забравя, че добрата поддръжка удължава живота на дограмата, а ако не ви се занимава, винаги може да се обърнете към фирми занимаващи се с това.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *