Ползваемост при изработка на сайт

Един от най-сериозните моменти при изработка на сайт е интегрирането на модел на неговата използваемост, които да осигури успешния досег на потребителите с него. На практика използваемостта и визията в един уеб сайт са това, което освен цената и самата услуга/продукт ни кара да купуваме.

В какво обаче се изразява използваемостта?

По-долу сме ви подготвили кратък списък, който да ви даде максимално ясна представа за това как да увеличим използваемостта още в най-ранен етап при самата изработка на сайт на нашата компания:

  • Минимално време за зареждане на нашия сайт. Никой не обича да чака дълго време да се зареди тежка анимация в даден уеб сайт, което е от съществено значение при формиране на стратегията при процеса по изработка на сайт.
  • Без музика. Доказано е, че огромна част от потребителите ненавиждат сайтовете, които зареждат с музикален фон. В повечето случай при подобни обстоятелства първия потребителски клик е върху бутона за заглушаване на звука.
  • Шрифт и цвят. Текста на вашия сайт трябва да бъде четим от аудиторията, без да се налага тя да се измъчва, докато го прави. Това значи контрастен на фона цвят на текста, както и достатъчно голям размер на шрифта.
  • Лесна навигация. Потребителите трябва за част от секундата да се ориентират къде се намира основното ви меню. Това е едно от най-важните неща при визуалната изработка на сайт.
  • Забравете изскачащите прозорци. Освен, че често дразнят аудиторията до максимум, те са сред основните причини потребителите да прекарват на вашия сайт по-малко от 5 секунди.
  • При проектиране и при конкретната изработка на сайт за вашата фирма е добре всяка страница от него да притежава уникално и конкретно описание в своя title таг. Така ще сте сигурни, че потребителите ще се ориентират максимално добре за това къде в него се намират.

Това са нашите кратки препоръки, които да използвате при концептуалното изготвяне на проект, предшестващ професионалната изработка на сайт за вас.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *