Прес съобщение или прес релийз

Думата прессъобщение или популярна още като прес релийзи в превод означава съобщение за пресата. Това е предпочитан метод за редица компании и марки да достигнат до най-голям кръг аудитория и да ги информират за най-различни събития, които са част от дейността на съответната фирма.

Едно прес съобщение трябва да бъде информативно, но не рекламно информативно, а неутрално информативно. Не рекламирайте своите продукти и услуги в него, а просто отбележете това, което предлагате, без да използвате твърде много прилагателни. Така ще осигурите повишеното доверие за в бъдеще към своята марка и компания.
Основната цел на всички прес релийзи или прес съобщения е при тяхното публикуване в медиите, те да бъдат счетени за важни от редакторите и да получат своето място в информацията на всяко издание, било то печатно, електронно, радио или телевизионно такова. В колкото повече медии бъде представена тази информация, толкова по-голям брой хора ще научат за вас или ще си спомнят за вас.

Много фирми днес използват стандартизирани бланки за прес релийзи, за да поддържат корпоративното си излъчване и имидж. Някои по-малки компании обаче често прибягват до по-разчупени формати при публикуване на прес релийз, като така се стараят да получат по-голям процент одобрение от редакторите на съответните издания, които заинтригувани от формата да решат да публикуват тези съобщения.

Едно прес съобщение е рядко по-дълго от няколкостотин думи, като неговите размери най-често са около една печатна страница, която често е напълно достатъчна, за да съобщи на аудиторията за нов продукт/услуга, преструктуриране на компанията или нейното сливане с друга. Всички прес релийзи обаче се стараят да отговорят на няколко въпроса, като в това число влизат най-често използваните такива от нашето ежедневие – кой, какво, кога, защо, как.
При публикуване на прес релийз се старайте да избягвате използването на сложен терминологичен речник, както задължително се базирайте само и изцяло на доказани факти, които аудиторията би преценила като достоверни.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *