SMS изпращане от интернет

SMS (съкращение от Short Message Service) представлява мрежов протокол за комуникация и служи за изпращане и получаване на текстови съобщения. Комуникацията в тази мрежа се базира на множество протоколи с различни функции и се осъществява посредством обмяна на съобщения (пакети). Това съкращение (SMS) е широко разпространено  като синоним на текстови съобщения - (обикновено не повече от 160 символа) – букви, цифри и интервали. 160 символа от латинската азбука са равни на 140 байта или 1120 бита информация. Aко се използва 16-битово кодиране, което е характерно за кирилицата, едно SMS съобщение се ограничава до 70 символа.

Най-честото приложение на тази комуникационна услуга е изпращенето на SMS съобщения от един абонат до друг, но в последните години текстовите съобщения се използват също и за взаимодействие с автоматизирани системи; поръчка на продукти или услуги; SMS гласуване или изпращането на SMS от компютър до мобилен телефон и обратното. Любопитно в случая е , че първия SMS, изпратен през декември 1992г., е от компютър до мобилен апарат. Първоначално SMS съобщенията са били скъпи и не особено популярни, предназначени главно за бизнес сектора; през 1995г. на всеки един собственик на мобилен апарат са се падали средно 0.4 SMS съобщения месечно. С течение на времето мобилните оператори подобряват работата на своите SMS център (SMSC - Short Message Service Center) , което позволява значително намаляване на разходите за изпращане на SMS от мрежата на един мобилен оператор до друг.

SMS центъра най-общо казано се грижи за управление, регулиране, съхраняване, приемане и изпращане на SMS  в мобилната мрежа на всеки един мобилен оператор . Когато SMS съобщението се изпраща от мобилен телефон, то ще достигне SMS центъра на съответния мобилен оператор. След това SMS центъра изпраща съобщение към мобилния апарат  на получателя. Така SMS-a може да се наложи да премине през повече от една мрежoва структура (например SMSC и  SMS gateway), преди да достигне крайната цел. Ако получателят не е достъпен (мобилният апарат е изключен или е извън обхват),  SMS центъра  ще съхранява съобщението за определен период от време – 24ч./48ч./72ч.

Изпращането на SMS от интернет се осъществява чрез т.н. SMS gateway (портал или шлюз) приложение.  SMS gateway може да представлява интернет сайт или API  (приложно-програмен интерфейс) софтуерно приложение, което позволява изпращането и (или) получаването на SMS съобщения до SMS центъра на мобилните оператори. В случая SMS gateway действа като един вид  предавател и   трансформатор   позволявайки превръщането на един мрежов протокол в друг – различните мобилни оператори използват различни мрежови и комуникационни протоколи. От своя страна мобилните оператори също използват  SMS gateway приложение за да се свържат с SMS центъра на друг мобилен оператор.

Наред с други софтуерни продукти, SMS gateway API приложение с отворен код може да бъде свалено от интернет. Приложението може да бъде написано на различни програмни езици – PHP или C#, и да осъществява връзка с SMS център на различни мобилни оператори, GSM или GPRS модеми. В повечето случаи се използва HTTP/HTTPS интерфейс за изпращане и получаване на SMS съобщения.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *