Природотерапия, хранене и здраве

Още преди 2000 години, бащата на медицината, Хипократ е казал, че храната трябва да се превърне в средство за лечение. Днес учени, които се застъпват за естествената терапия се позовават на това, че най-доброто лекарство е храната, която консумираме. Добрата диета е много важна за нашето здраве, тъй като тя може да предотврати заболявания, като рак, сърдечни проблеми, инсулт, диабет и др.

Полезни и вредни храни

Всички пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена, бобови растения, храни с умерено съдържание на мазнини и др. се считат за идеални храни, които се грижат за здравето на хората.

Точно обратното на това са храните като: рафинирана захар, брашно, преработени храни или кофеин, сол и др. Те имат потенциално въздействие върху нашия организъм. И все пак, добрата храна трябва да бъде балансирана и комбинирана с много други важни хранителни вещества, като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и др.

Използването на хранителни добавки, може да осигури допълнително прием на витамини, аминокиселини или други органични съединения, които могат да облекчат много симптоми и заболявания. Например лошото храносмилане може да бъде преодоляно чрез предоставяне на витамини и други хранителни вещества, като се намали риска от сърдечно съдови заболявания.

Някои лекарства, като диуретици, антиацидни, антиконвулсанти, лекарства за астма, кортикостерон и някои понижаващи холестерола медикаменти, могат да инхибират усвовяването на хранителните вещества, да увеличат изхвърлянето им и да нарушат нормалното биохимично действие. Хранителната добавка помагат да се преодолеят страничните ефекти причинени от тези лекарства.

Билковата медицина твърди, че храната е най-доброто лекарство, което може да се осигури чрез хранене. Въпреки това преди използването на билкови добавки, трябва първо да се провери дали вашата дневна диета включва шестте вкуса, а именно: сладко, кисело, солено, лютиво, горчиво, стипчиво.

Ето някои билки, които се използват всекидневно за насърчаване на здравето на хората:

  • Сок от алое вера, помага за премахване на всички токсини от организма;
  • Джинджифил, също има функция за детоксикация;
  • Сладникавия вкус на канелата, може да помогне на пушачите, да се откажат от тютюнопушенето.

Съществуват и методи за лечения с билкови средства на широк спектър от заболявания като: хемороиди, херпес, гъбички на ноктите. Хубавото на този вид терапия е, че няма никакви странични ефекти.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *