Природотерапия, хранене и здраве

Още преди 2000 години, бащата на медицината, Хипократ е казал, че храната трябва да се превърне в средство за лечение. Днес учени, които се застъпват за естествената терапия се позовават на това, че най-доброто лекарство е храната, която консумираме. Добрата диета е много важна за нашето здраве, тъй като тя може да предотврати заболявания, като рак, сърдечни проблеми, инсулт, диабет и др.

Полезни и вредни храни

Всички пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена, бобови растения, храни с умерено съдържание на мазнини и др. се считат за идеални храни, които се грижат за здравето на хората.

Точно обратното на това са храните като: рафинирана захар, брашно, преработени храни или кофеин, сол и др. Те имат потенциално въздействие върху нашия организъм. И все пак, добрата храна трябва да бъде балансирана и комбинирана с много други важни хранителни вещества, като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и др.

Използването на хранителни добавки, може да осигури допълнително прием на витамини, аминокиселини или други органични съединения, които могат да облекчат много симптоми и заболявания. Например лошото храносмилане може да бъде преодоляно чрез предоставяне на витамини и други хранителни вещества, като се намали риска от сърдечно съдови заболявания.

Някои лекарства, като диуретици, антиацидни, антиконвулсанти, лекарства за астма, кортикостерон и някои понижаващи холестерола медикаменти, могат да инхибират усвовяването на хранителните вещества, да увеличат изхвърлянето им и да нарушат нормалното биохимично действие. Хранителната добавка помагат да се преодолеят страничните ефекти причинени от тези лекарства.

Билковата медицина твърди, че храната е най-доброто лекарство, което може да се осигури чрез хранене. Въпреки това преди използването на билкови добавки, трябва първо да се провери дали вашата дневна диета включва шестте вкуса, а именно: сладко, кисело, солено, лютиво, горчиво, стипчиво.

Ето някои билки, които се използват всекидневно за насърчаване на здравето на хората:

  • Сок от алое вера, помага за премахване на всички токсини от организма;
  • Джинджифил, също има функция за детоксикация;
  • Сладникавия вкус на канелата, може да помогне на пушачите, да се откажат от тютюнопушенето.

Съществуват и методи за лечения с билкови средства на широк спектър от заболявания като: хемороиди, херпес, гъбички на ноктите. Хубавото на този вид терапия е, че няма никакви странични ефекти.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *