3 лесни начина за предпазване от рак на простатата

Простатната жлеза е част от мъжката полова система. Тя е с големина на орех и през нея преминава уретрата. Тя се намира точно под пикочният мехур и изпълнява изключително важни функции – тя е отговорна за производството на течност, която помага на сперматозоидите да се предвижват и в същото време ги защитава; другата и функция е да контролира потокът на урината.

Съществуват 4 проблема, които могат да засегнат простатната жлеза:

  • Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), която е по-известна като уголемяване на простатата.
  • Простатит или възпаление/инфекция на простатата.
  • Простатодиния или синдром на хроничната болка в таза.
  • Рак на простатата

От всички тях, само рака на простатата може да бъде животозастрашаващ. Според данни на Световната Здравна организация, ракът на простатата е на второ място след рак на кожата и е втората водеща причина за смърт от рак при мъжете. В световен план, всеки 1 от 6 мъже над 65 години са застрашени от болестта, но само 1 на 36 от случаите е с фатален край.

Най-лошото при този рак е, че в началните му 2 фази той протича през ясни симптоми и е възможно да се открие само при профилактичен преглед. Това е и основата причина мъжете над 40 да правят този преглед всяка година, за да може при откриване на рак на простатата той да бъде още в начален етап, при който е лесен за излекуване.

Има няколко неща, които всеки мъж може да направи, за да се предпази от тази опасна болест:

1. Здравословни диета и начин на живот – ограничете приема на пържени и мазни храни и увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Ракът на простатата е хормонално заболяване, а е известно че месата са носители на големи количества хормони, които нарушават баланса в тялото.

Затова е разумно да се намали количеството на консумацията им. Плодовете и зеленчуците от друга страна са богати на ликопен (домати и грейпфрут са типичен пример за продукти съдържащи големи количества от това вещество), който е антиоксидант унищожаващ свободните радикали.

2. Редовните упражнения и активният начин на живот повишават съпротивителните сили на имунната система, подобряват кръвообръщението, повишават енергийните нива и помагат за предотвратяване на заболяванията. Поддържането на здравословно тегло е полезно, тъй като е доказано, че ракът на простатата е по-разпространен при хората с наднормено тегло.

3. Практикувайте безопасен секс за предотвратяване на болести, предавани по полов път. Заболявания (например хламидии, гонорея), които причиняват възпаление на простатата, представляват сериозна заплаха и са рисков фактор за рак на простатата.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *