Защо ядем печено агне на Великден?

Великденските празници наближават. В представите ни веднага изникват топлата семейна атмосфера, шарените яйца, вкусните козунаци, зелената салата, а основното ястие – печено агне, добре допълнено с чаша червено вино. Това се е наложило като традиция, а ние, от екипа на пълнено печено агне, ще ви разкажем малко повече по темата за агнешкото месо и защо то се е превърнало в символ на великденската трапеза.

Както първото червено яйце символизира кръвта на Исус Христос, така и агнешкото е част от символиката на празника в Централна и Източна Европа. Всичко произхожда от еврейския празник Пасха и историята на Стария и Новия завет.

Пасха е еврейски празник, който отбелязва освобождението на синовете на Израел от 400-годишното египетско робство, а ритуалите които се изпълняват са свързани с моменти от последната вечер преди бягството на евреите. Историята разказва за пасхалното агне, принесено в жертва, за да защити евреите от десетото и най-страшно наказание на египтяните през нощта на земята – ангелът на смъртта. С кръвта от заколеното агне се намазва външната рамка на вратата на къщата – знак на покорство и вяра в Божието избавление, и така смъртта ще отмине този дом. Празничната трапеза на Пасха се нарича Седер, а на нея по традиция се сервира Зроа – парче печено агнешко месо с кост в него.

В Стария завет агнето е жертвено животно. Там се съдържат пророчества за избавяне от греховете на човечеството с идването на Исус Христос на земята като жертва.
Йоан Кръстител нарича Исус “Божият Агнец който взема греховете на света”. Ако разглеждаме библията символно, на Разпети петък Исус е принесен в жертва за греховете на човечеството. В Новия завет се говори за пасхалното агне, в чийто образ е припознат Бога. В Ерусалим имало ежедневен принос на агнета в жертва за греховете на хората. Наближавал празника Пасха, и по време на вечерното жертвоприношение в Ерусалим, се състояла и Христовата смърт, жертването на “Божия Агнец”.

Православния Великден следва еврейската Пасха и до наши дни. Христос е влязъл в Ерусалим точно на празника на евреите, а седмица по-късно, след страстната седмица, е Великден. Агнето също запазва символиката си за празника, оставайки незаменима част от празничната трапеза, първия ден след Великите пости.

Времето минава, ежедневието е забързано, но обичаите си остават. В сайта pecheno-agne.com можете да поръчате печено агне за вашия празник, което ние ще приготвим по традиционна рецепта и ще доставим топло на адрес за празничната ви трапеза. За повече информация можете да ни откриете денонощно на телефон 0896 820 632.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *