Регистрация на фирма – 3 неща, които може би не знаете

Нито една криза не може да продължи вечно, а според повечето икономисти сегашната е към края си. Това е прекрасен момент за започване на нов бизнес, който да се развие заедно с предстоящото икономическо оживление. Все повече хора започват да осъзнават това - и решават да започнат бизнеса си, като направят първата си регистрация на фирма.

Още в началото обаче повечето хора се сблъскват с законовите неуредици, бюрокрация, скъпи и неясни процедури по регистрацията, а нерядко и с корупция сред държавните чиновници. Една процедура по регистрация на фирма може да се окаже препятствие дори и пред най-мотивирания от идеите си предприемач, защото вместо да използва времето си за развитие на бизнеса си, той трябва да се зарови в цяла купчина закони, наредби и правилници.

Едва ли има човек, който би се отказал от идеите си за бизнес само заради юридическите спънки, но ето някои неща, които е добре да знаете по процедурата, наречена регистрация на фирма.

  • За да регистрирате нова фирма е необходимо да подадете документи, които можете да изтеглите от сайта на Търговския регистър. Бланките са различни, защото зависят от типа дружество, което смятате да регистрирате. А към всяка бланка трябва да предоставите различен брой и вид допълнителни документи - като образец на подпис, дружествен договор, и много други. И след заплащането на държаните такси, служителите приемат документите ви. Но проблемът е, че ако допуснете грешка - например не представите всички необходими документи, то регистрацията на фирмата ви ще бъде отказана. А парите, които сте платили до момента - ще бъдат изгубени. Ето защо, когато решите да правите регистрация на фирма, трябва много внимателно да подготвите всички необходими документи.
  • Когато сте решили да направите регистрация на фирма, трябва много внимателно да изберете правната форма, под която ще се осъществява дейността. Тоест, вие можете да работите както като едноличен търговец, така и като ООД, или ЕООД. Причината да има толкова много правни форми, под които можете да регистрирате фирмата си е проста. Стопанският живот е толкова многообразен и сложен, че на практика не съществува универсална формула. Независимо дали ще направите регистрация на ЕООД, или ЕТ, или пък акционерно дружество, задължително трябва да си зададете въпроса: "С какво това ще помогне на бизнеса ми?". Отговорът на този въпрос обаче е доста сложен - за правилен отговор вероятно е необходима консултация както с юрист, така и със счетоводител.
  • На пазара има специалисти, които се занимават именно с това да спестяват проблемите на хората, възникващи с досега им с бюрокрацията. Ако решите да се обърнете към подобен тип специалисти, то те могат както да ви консултират за това коя е най-подходящата правна форма, така и да извършат цялата процедура по регистрацията на фирмата. Много хора се обръщат именно към подобен тип консултанти - за да спестят времето си, което после да инвестират в истински важните за бизнеса си неща.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *