Нещата, които се правят след регистрация на фирма

Странните хобита придават особен чар на всекиго - така че, ако хобито ви е да регистрирате фирми, не спирайте само дотам. След като получите така желания ЕИК по БУЛСТАТ, има цял куп неща, с които можете да се забавлявате.

Например, можете да гледате на процедурата по регистрация на нова фирма като начало на едно дълго и романтично пътуване из дебрите на българската бюрократична машина. И тъй като често срещано явление новоизлюпените собственици на фирми да задават въпроса “А сега какво трябва да направим?”, тук сме се опитали да обобщим стъпките, които ви предстоят оттук нататък:

След като създадете новата си фирма, трябва да си направите и едно много важно нещо - да се регистрирате като самоосигуряващо се лице. Тази регистрация води със себе си очарователното свойство, че всеки месец ще се наложи да плащате около 108 лв. осигуровки, изчислени върху минималния осигурителен праг - 420 лв.

Разбира се, ако доходът ви надвиши тази сума, ще е чудесно, защото ще имате какво да укривате за черни дни. Но пък ако сте имали лош месец, си трябва здраво дупе - защото осигуровките са дължими, независимо дали сте получили пари, или не.

Щом така и така сте почнали с регистрациите, не спирайте дотам. Би било супер, ако регистрирате фирмата си по закона за ДДС. Тази регистрация също има множество положителни ефекти - например ще трябва да плащате доста повече пари за счетоводител, глобите от НАП ще са по-високи, и по-често ще ви правят ревизии.

Ако регистрацията по ДДС е преминала успешно, не спирайте дотам. Може да се впишете и в цял куп други по-малки държавни институции - като Агенцията по храните, Митниците, и така нататък. Ако обичате да си правите регистрации къде ли не, то да бъдете собственик на фирма ще е истинско приключение за вас - защото пред вас ще се открие цял един нов свят от закони, наредби и разрешителни.

След като приключите с “едрите” регистрации, може да продължите с по-дребните. Например, ако си купите касов апарат, той се регистрира в НАП. Ако си купите автомобил, трябва да уведомите КАТ и общината, а ако си купите пистолет е препоръчително освен полицията да уведомите и хората, които ви дразнят.

При всички случай да регистрираш фирма е много вълнуващо преживяване, и ние препоръчваме на всеки да изпита специфичната емоция да стане собственик на ЕООД или ЕТ.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.