Всичко, което трябва да знаете за спортната херния

Тези, които практикуват физически натоварващи спортове като футбол, баскетбол, кикбокс и дори тенис, са изложени на много висок риск от развитие на спортна херния. Това е много често срещана херния, която засяга долната част на коремната стена.

Голямото натоварване на коремните мускули при спортуване е една от основните причини за появата на спортна херния. Този тип херния е подобен на ингвиналната и се появява на същото място като нея, но разликата се състои в това, че при спортната не се получава издутина или бучка.

Всеки, който се занимава с някакъв вид спорт е с по-висок риск от получаване на херния, като няма значение колко са ви силни мускулите, защото спортната херния няма нищо общо с мускулната сила, а тя се появява защото влакната на коремната стена стават по-тънки.

Първите симптоми на спортна херния са леки болки, които се появяват в коремната област, последвани от болки в слабините, а при мъжете понякога и в тестисите. Болките се засилват при кихане и кашляне, като и при резки движения.

Ако се появи някой от гореспоменатите симптоми, тогава трябва да се консултирате с лекар за точната диагноза. За уточняването на проблема нямо точни медицински тестове, просто се правят такива, които да отстранят възможните други проблеми и по метода на изключването се стига до диагнозата.

След като получите диагнозата е добре да започнете лечението веднага, за да избегнете възможността за усложнения. За съжаление, единственият наистина ефективен начин за излекуването на хернията е операцията. Първото нещо, което лекарите предписват е повече почивка.

Ако хернията не е в напреднала фаза, след няколко седмици почивка и приемане на ибупрофен и други мускулни обезболяващи лекарства, тя може да се излекува. За съжаление в повечето от случаите този тип херния се установява твърде късно и се изисква хирургическа намеса.

Хубавото в случая е, че самата операция е много лесна и протича леко и бързо. При спортна херния пациентите трябва да помнят, че те не трябва да бързат да се връщат към тренировките, тъй като има опасност от повторно образуване на изсипването.

Процесът на възстановяване е различен при различните хора, така че първо трябва да се посети лекуващият лекар, който да ви каже дали сте готови да се върнете на терена.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *