О, боже, Vivacom…

Имам „честта“ да използвам интернет услугите на телекомуникационната компания Vivacom от няколко години и изобщо не съм впечатлен от тях, но в града, в който живея просто няма друг интернет доставчик. Поради тази причина е по-добре да имам някакъв, макар и бавен и с чести прекъсвания, отколкото въобще да нямам.

Наскоро реших да си пусна и цифрова телевизия, но ме е много страх и тя да не е като интернета им. Според мои близки и познати услугата им е с много лошо качество, дали защото е нова или може би защото нямат достатъчно подготвени техници, за да я поддържат на ниво.

Като се замисля може наистина да е така, защото като се обадиш за проблем с интернета чакаш много време някой да дойде и да отстрани повредата. Ако всички звънят колкото мен за проблеми, със сигурност няма да има достатъчно техници, които да поддържат всички услуги, които Vivacom предлага, но проблема си е техен, а ние си плащаме, за да ползваме дадена услуга, а не за да липсва точно когато ни трябва.

Когато отидеш да подписваш договор с тях обещават какво ли не и всичко е възможно, интересуват се от клиента, предлагат различни оферти, най-добрите за вас, но според техните виждания и интереси. За съжаление този цирк се разиграва само до подписването на договора, след това нещата стават доста неудобни за ползвателите им.

Безкрайни позвънявания на телефоните им за връзка с оператор, чакане да те свържат с някой, който да ти реши проблема, излишно губене на време за чакане и посещение на техници, това са проблеми, за които не са те предупредили.

Имам чувството, че целта на Vivacom е само да си събира таксите, без да се стараят да поддържат услугите такива каквито иска да има клиента. Впрочем договора не съм го чел подробно, но предполагам, че в него клаузите са само за предоставяне на услугата и естествено ограничаване на техните отговорности в определени моменти, а в някои точки сигурно има и отговорности на клиента, които реално се свеждат само до висене по телефоните, за да им се моли да си отстранят проблемите, за които той няма вина.

Като чета офертите им за цифрова телевизия ми се виждат много добри, но като си направя сметка, изгодно е ако имаш телевизия и е с добро качество, а не както казват моите близки и познати само за няколко дни без проблеми.

После каналите изчезвали и оставали само няколко от тях, това направо си е загуба, освен на пари и време, но и на много нерви предполагам. Човек трябва да си вземе отпуска или да не ходи на работа, за да има достатъчно време да звъни по телефони, да посещава офисите им или да чака техници, които трябва все някога да стигнат и до вашия адрес.

Vivacom използват, че са един от малкото доставчици на интернет в някои от малките градове и въобще не се стараят да поддържат качеството на услугите, които предлагат. Не знам как е в големите градове, но предполагам, че е по-добре, защото там имат голяма конкуренция и компаниите се стараят повечко. Някои фирми сигурно се стараят, но за тази компания четох преди два дни и други недоволни отзиви на хора от по-големите градове.

Въпросът, който стои в момента пред мен е да избера ли тяхната цифрова телевизия или пък да си остана с кабелната, която ползвам и в момента? Тя не е с качеството, което бих искала да бъде, но все пак си имам доста канали, а ако си вкарам тази на Vivacom и половината от каналите ми липсват в някои моменти не виждам за какво пък ще плащам такси.

Поразрових се в интернет и попадах на какви ли не истории за мобилни оператори и приключения на клиенти, които завършват с финансови загуби или много нерви докато се изяснят и решат проблемите им. Не съм излизала в чужбина, но предполагам, че в другите държави (западните) подобно отношение на фирми не съществува.

Чувал съм, че в някои държави, когато клиента отива примерно на почивка звъни на фирмите, които му предоставят услуги от рода на кабелна телевизия, стационарен телефон и подобни и заявява, че в следващия един месец няма да си е у дома. Така фирмата спира услугата за този месец и той не дължи сметка или каквито и да било суми за нещо, което не е ползвал.

Къде се намираме ние и защо компаниите от типа на Vivacom не ни обичат? Ние си плащаме всеки месец, ползваме им услугите, а когато се стигне до техническа поддръжка не искат да ги търсим или идват след няколко дни. Когато сключваме договори те са любезни и усмихнати и много искат да си говорят с нас, но за друго не ги търси, може и да не ти вдигат телефона по половин час (ако имаш късмет)...

Искам да ползвам услугите на Vivacom, но защо те не държат да задържат клиентите си при тях не ми е ясно. Чува се, че скоро ще имаме нов интернет доставчик в града и с нетърпение очаквам да видя неговите оферти. Дори само да е без договор включването към него или за период по-малък от три месеца веднага мисля да ги пробвам и ако съм доволен да си остана при тях занапред.

сподели ме

5 мнения по „О, боже, Vivacom…

 1. Виждам, че си намерил начин да пуснеш статията, което ме радва.

  Не знам дали си чел моите приключения с Виваком. Ако не, ето ги тук: http://toshkov.com/vivacom/

  Любезното държание на служителите в началото е просто докато те накарат да подпишеш договор. В моя случай нямаше такова държание, просто защото ясно им заявих, че аз договори с мобилни оператори не подписвам.

  Всички оператори са така, без изключения, дори големите Интернет доставчици, за жалост :(

 2. Здравей.
  Ето и моите приключения с виваком: http://www.silvaforest.com/?p=329.
  Съжалявам, че нямаш друга алтернатива.
  Относно вида на телевизията (цифрова/кабелна) и доставчика на тази услуга – не мога да ти препоръчам нищо, защото аз дори нямам телевизор. Прецених, че нямането и не гледането на телевизор е по-доброто решение от каквато и да е цифрова/кабелна!
  Успех при решаването на казуса ти!

 3. Моят съвет е ако можеш да пробваш някои друг оператор за кабелна телевизия .. без договор разбира се .. плащаш си за месец за да ги тестваш .. по някакъв закон до 2 седмици ако не си доволен от услугата може да развалите договора. Виж там какво може да стане ако не си доволен от Виваком не виждам защо ще се връзваш с още един договор с тях

  my2cents

 4. Да ти кажа, аз съм на телевизия на виваком, но мога отговорно да ти заявя, че на Булсатком или дори на Мтел телевизията е по-добра с по-добро качество на цифровата услуга. За мен виваком има още накъде да се развива.

 5. И аз съм на мнение, че телевизията на Виваком не е от най-качествените, защото тези на другите оператори имат много по-малко смущения и сривове от тази на Виваком.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *