Стив Джобс – кратка биография

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско САЩ. След дълго боледуване на 56 години си отиде един от най-големите гений в днешно време, съоснователя на компанията Епъл – Стив Джобс.

През последното десетилетие Стив Джобс успя да превърне Apple от обикновена технологична компания в истински култ за милиони хора по света. Продуктите на Apple винаги бяха с една идея по-напред от конкурентите и определяха бъдещите тенденции на технологичния пазар.

Стив Джобс е осиновен и израства в Сицилиевата долина. Той извънбрачно дете от връзката на двама 23-годишни студенти - Джоан Керъл Шийбъл и сириеца от палестински произход Абдулфатах Джандали.

Майката веднага го дава за осиновяване и той израства в работническото семейство на Пол и Клара Джобс. Като ученик работи за гиганта Hewlett-Packard. След като завършва гимназия започва да учи в колеж, но го напуска едва след първия семестър.

Първият си компютър създава заедно с приятеля си Стив Возняк в гаража на родителите на Стив Джобс. През 1976 г. заедно с приятеля си основават компанията Apple отново в същия гараж. За да създаде първия си компютър Apple I, Стив Джобс продава семейния бус.

Местна компания веднага купува 25 бройки по 600 000 $ всяка. Няколко години по-късно се появява Apple II, който става хит на компютърния пазар. Компанията им е оценена на повече от 150 милиона долара, като по този начин двамата със Стив Возняк стават едни от най-младите милионери в света.

След няколко славни години, в които Джон Скъли работи като директор на Pepsi, той бива назначен от борда на директорите за изпълнителен директор в Apple, за да следи и ръководи работата на Стив Джобс.

Двамата имат различни възгледи за развитието на компанията и изненадващо за мнозина, Стив Джобс бива отстранен от компанията, която е създал. През 1985 г. обаче Стив Джобс купува компанията анимационното студио Pixar и основава компанията Next.

В Пиксар той е главен изпълнителен директор с мажоритарен дял от 50.1 % до изкупуването на студиото от гиганта Walt Disney през 2006. Стив Джобс става най-големия едноличен акционер в Disney със своите 7 % от акциите и член на борда на директорите.

През 1997 г. е голямото завръщане на Стив Джобс в Apple, което поставя началото на възхода на компанията. В следващите години Apple пуска само хитове – Iphone, Ipad и Ipod.

Стив Джобс се жени за Лоурийн Пауъл на 18 март 1991 г. Те имат три деца – един син и две дъщери. Стив Джобс има още едно дете - Лиза Бренън-Джобс, но то е от извънбрачна връзка, като до последно той отрича, че й е баща. По-късно обаче Стив Джобс приема дъщеря си и има добри отношения с нея до смъртта си.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *