Acer Филипини – едно десетилетие на върха

Acer Филипини току-що навърши 10 години през миналия май, а през последните около три години държи топ позиция на пазара на преносими компютри и нетбуци в страната.

Acer оцеля през първото си десетилетие и дори успя да се наложи доста добре през този период. Като гледа към историята на компанията, генералният изпълнителен директор на Acer (Филипини) Мануел Уонг (Manuel Wong) е уверен, че тя ще продължи да създава нови постижения през следващите години.

Поуките, които бяха взети през първите години на компанията, по-добре подготвиха управленския екип да се справи с бъдещите предизвикателства, споделя Уонг.

Той разказва, че първите години не са били лесни за Acer. Въпреки, че компанията-майка в Тайван е създадена през 1976 г., и от известно време марката е била позната тук, отборът, който създава филипинското дъщерно дружество в началото на 2000 г., е трябвало да започне от нулата.

По това време не е имало разпознаваемост на марката във Филипините. Пазарният дял е бил много малък и каналът на компанията е бил силно ограничен. Не е имало организация, за която да се говори. Екипът е трябвало да организира цялата дейност.

Най-голямото предизвикателство за Acer тогава е било как да пробие и да бъде приета от един пазар, който силно облагодетелства утвърдените западни марки. Екипът на Acer, начело с Уонг, веднага се хвърля в предизвикателството с главата напред.

Докато корпоративната структура се строи, Acer Филипините също поставя основите и на своя маркетингов канал- мрежа от дистрибутори и търговци на дребно, за създаване на постоянно присъствие на местния пазар.

На третата си година в бизнеса, национална мрежа от дистрибутори, търговци на дребно и сервизни центрове вече заема място, което гарантира на клиентите, че Acer Филипини винаги ще бъде там, за да отговори на техните нужди и да им оказва нужната помощ след покупката.

Изграждането на доверие

„Трябва да спечелим доверието на пазара, убеден е Уонг. - За да го спечелим, трябва да бъдем верни на клиентите. Не трябва да има преки пътища. Не трябва да обещаваме неща, които не можем да доставим. В същото време, откриваме и разбираме от какво се нуждае пазарът и се съобразяваме за продуктите и услугите, които предлагаме.“

Същото се отнася и до маркетинговите канали, дистрибуторите и търговците на дребно, които представляват компанията на пазара. Acer работи усилено, за да установи връзка с тях и да ги направи част от семейството си.

Във философията на технологичния гигант е заложена подкрепата за израстването на дъщерната компания, а не просто бутането на продукти в нея и оставянето и сама да се справя с всичко останало.

Уонг и останалите членове на ръководния екип на Acer имат грижата да се срещат редовно с дистрибутори и търговци на дребно за актуализации и преодоляване на евентуални проблеми.

Разширяване на пазара

Стратегията на Acer е да се проучат всички възможности за разширяване на пазара, а не само да се погълне пазарния дял на конкурентите.

Повечето от дистрибуторите на Acer и търговци на дребно имат различни марки и други продукти- преносими компютри, нетбуци, настолни компютри и проектори. Уонг твърди, че Acer няма за цел да замени други продукти в тяхното портфолио със свои. Напротив, компанията иска пазарът да расте и вярва, че няма смисъл да отнема пазарния дял на конкурент, защото и нейният също може да бъде отнет.

Отглеждането на пазара става все по-важно сега, когато конкуренцията идва от различни посоки и в различни форми, особено със смартфони и таблети, които също изпълняват някои от функциите на персоналните компютри.

Организират се редовни обучения за дистрибутори и търговци, за да се подкрепи изграждането на стратегия за техния бизнес и маркетингови дейности. Компанията успява да разшири дистрибуторската и търговската мрежа в цялата страна.

Маркетингови инструменти

Acer също така насърчава дистрибуторите да се фокусират върху силните си страни, като някои могат да бъдат добри в търговската линия, докато други се справят по-добре в мобилната линия.

По-рано тази година компанията стартира Acer Academy - програма за обучение на училищни администратори и преподаватели. Академията ще даде възможност на училищата да бъдат в крак с новите технологии и, заедно с това, да образоват нови потребители на компютри. Така програмата ще подпомогне и разширяването на пазара по-нататък.

Източник: http://business.inquirer.net/130831/acer-a-decade-old-and-on-top

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *