Влияние на сърдечни аритмии върху сърцето

Сърдечният мускул получава кръв от вена, известна като коронарна артерия. При блокирането и в резултат на кръвен съсирек или заради друга причина се получава недостиг на кислород за мускула и неговите тъкани умират (получава се инфаркт на миокарда).

При получаване на сърдечни аритмии, колкото и безобидни да изглеждат понякога те, освен инфаркт могат да се получат и още няколко проблеми със сърдечно-съдовата система:

  • Коронарно заболяване на кръвоносната система;
  • Сърдечна недостатъчност;
  • Перикардит;
  • Причини за появата на сърдечни аритмии;
  • Високо кръвно налягане (хипертония);
  • Недостиг на витамин В;
  • Наднормено тегло и затлъстяване;
  • Тромбоза;
  • Втвърдяване на кръвоносните съдове;

Как можем да се предпазим от сърдечни аритмии

1. Спиране на тютюнопушенето – пушенето е един от най-вредните навици и е от основните рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания. То удвоява риска от внезапна сърдечна смърт. При отказ от тютюневият дим за сравнително кратко време (около 2 години) се намалява риска до нива, равни на тези при непушачите.

2. Следете теглото си. Хранете се балансирано и ограничавайте животинските и останалите наситени мазнини. Препоръчително е да се консумират повече плодове и зеленчуци, птиче месо и риба вместо говеждото, свинското и агнешкото месо. Намалете общото количество на пържените храни и използвайте готвенето на скара или на пара.

3. Тренирайте – добрата новина е, че не трябва да бъдете като най-силните мъже на планетата, за да постигнете значими ползи за вашето здраве. Все повече се получават доказателства, че тренировката по 30 минути на ден или 3 тренировки по 10 минути могат да намалят риска от сърдечни аритмии, инфаркт и инсулт.

Диета за здраво сърце

1. Пълнозърнести храни – консумацията на пълнозърнест хляб с ниско съдържание на мазнини и зърнени храни с големи количества витамин В и фибри в тях могат да намалят нивата на холестерола в организма.

2. Плодове и зеленчуци – големите количества от този вид храни, които са с малко калории, натрий, холестерол и мазнини увеличава нивата на добрият холестерол.

3. Белтъчни храни – яжте здравословни протеини от рода на постните меса, морските дарове, лещата, всички видове ядки, яйца и други.

4. Омега–3 мастни киселини – увеличете приемът на сьомга, риба тон, скумрия, сардини, орехи, ленено семе и тиквено семе, защото те са богати на този вид киселини и намаляват нивата на липидите в кръвта, кръвното налягане и вискозитета на кръвта.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *