Торове при отглеждането на ягоди

Ягодите са едни от любимите плодове, които може да си отглеждате сами в градината. Те могат да растат в почти всякакви условия, но за да се радвате на червени, сочни и едри плодове ягодите се нуждаят от грижи и внимание, като редовни поливане, добавяне на хранителни суплементи, торове и т.н.

Тези растения обикновено най-добре се развиват в умереният климатичен пояс, но някой видове могат да се отглеждат и в субтропичен климат. За първи път ягодите са били култивирани в Европа през 18-ти век, като днес те наброяват 600 сорта, които се различават по размери, вкус и качество.

Ягодата е изключително здравословна храна, която е богата на феноли, фитонутриенти, които не само придават червеният и цвят, но са източник на антиоксиданти защитаващи клетките на човешкото тяло от вредните свободни радикали. Съдържанието на феноли правят ягодата много полезна при борбата с рака, възпаленията на кожата и болестите на сърцето. Този плод също така предпазва от макуларна дегенерация, ревматоиден артрит и спомага за оптимално здраве.

Ягодите изискват добро напояване и богата почва, която трябва да бъде леко кисела (с РН 5,7-6,5). Съдържанието на калций трябва да бъде умерено, тъй като големите количества предизвикват пожълтяване на листата. Добавянето на фосфор и калий също трябва да бъде добре съобразено. Новото поколение торове може много да ви помогне в тази насока, тъй като те доставят точното количество хранителни вещества, от които ягодите се нуждаят и така се избягва недохранването или предозирането им.

За разлика от други растения, ягодите имат нужда от торове които не са дълбоко в почвата, а почти на повърхността. Когато отглеждате ягоди, веднага можете да забележите кога трябва да добавите торове, тъй като растението започва да проявява симптоми като бледо-жълти листа, окапване на зелените ягоди и цветовете.

Тестването на почвата е чудесен начин за да сте сигурни дали растенията имат нужда от торове или не. Ягодите могат да се отглеждат през цялата година, като техният пик е през месеците от Април до Юли.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *