Тухли – обща информация

Тухли са използвани за изграждане на сгради още от древността. Най-старите артефакти за използването на тухли датират от преди 14 000 години и са открити в Египет. Те са представлявали формовани блокове от глина и слама и изсушени на слънце. В днешно време, в зависимост от материала на производство, са познати два вида тухли - керамични и силикатни.

Стените, изградени от керамични тухли са запазили целостта си в продължение на хилядолетия. Причината за това е устойчивостта им на високи и ниски температури. Тухлените стени изравняват температурните колебания между помещенията и външната среда и осигуряват комфортна температура в стаите през всички сезони.

Характерна особеност за този строителен материал е голямата носимоспособност. Тухлите са предпочитани при изграждането на стени поради добрата им шумо- и топлоизолация.Коефициентът на топлопроводност на плътните тухли е около 0,6 W/m.°C, а при тухлите с кухини достига и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C.

На практика това означава, че ако за стоманобетонна стена е необходим изолационен слой от екструдиран пенополистирол с дебелина около 6 см., то за тухлена ще бъдат достатъчни 3-4 см. Керамичните тухли са предпочитан строителен материал и заради други техни качества – пожароустойчивост и водонепропускливост.

Микроклимата в жилището се регулира по естествен път когато тухлите поемат излишната влага от въздуха и я отделят при понижена относителната влажност. Тухлата е извънредно устойчив материал: не ръждясва и не се окислява като металите, не старее и не се разлага както пластмасите, не гори и не гние като дървото, не се атакува от химикали и микроорганизми и т.н.

Най-популярните размери тухли са: тухли единички и тухли четворки. Поради удобния размер на тухли единички - 25/12/6 см., могат да се строят зидове с различна дебелина - половин, цяла или тухла и половина, в зависимост от нуждите. По-големият размер на тухли четворки – 25/25/12 см., благоприятства изграждането на стените за по-кратък срок, друго тяхно предимство са по-добрите им топлотехнически характеристики.

Един сравнително нов модел са тухли Поротерм. Те представляват блокове с голям размер, порьозен череп и кухинност около 45%. Благодарение на своята порьозност тези тухли са по-леки и удобни за зидане. Използват се за изграждане на носеща или неносеща външна и вътрешна зидария на обществени и жилищни сгради. Характерна е многокамерна структура на блоковете Porotherm.

Порьозността и голямото количество камери спомагат за подобряването на изолационните свойства на тухлите. При Поротерм 38 N+F не е необходима допълнителна топлоизолация на външните стени, за де покрият законоустановените норми в България). Керамичните блокове Porotherm осигуряват добра звукозащита на помещенията. Редуването на стенички и въздух гарантират добра звукоизолация дори и при тънки преградни стени.

От скоро на пазара се предлага нов продукт – тухла Forati 8, чиито размери са 33/25/20 см. Този размер позволява зидането да става по-бързо и предлага улеснение както за строителя, така и за инвеститора.

Ако се интересувате за цена или се колебаете се кой вид тухли да изберете за зидария на вашето жилище, може да потърсите професионален съвет от склад за строителни материали. Консултирането с продавач-консултантите може ви улесни във вземането на решение, след като са представени различни варианти, отговарящи на вашите нужди.

Когато се взема решение какъв материал да се използва при зидарията на стените на нашия дом трябва да се преценят предимствата и недостатъците на всеки един от тях, защото от тях ще се определят впоследствие разходите по експлоатация и поддържане на жилището.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *