Какво означава Умен дом?

Има спорове по въпроса, дали технологиите в домовете ни ги правят по-интелигентни, по-страшни, или и двете. Така или иначе, в наше време микровълновите фурни далеч не са най-модерните уреди в ежедневието ни. Производителите на техника прилагат все повече високотехнологични елементи в своите продукти. В последните години едно направление в технологичното развитие - сградна автоматизация, навлиза в живота ни, внасяйки със себе си комфорт, удобство и големи възможности.

Производителите на устройства за автоматизация предлагат богата гама управляващи модули, които могат да контролират ресурсите в домовете ни. Всеки уред, всяка система, работеща с ток, може да бъде автоматизирана, в повечето случаи дори без ремонти и окабеляване. Голяма част от стандартите използват вече съществуващите електрически инсталации в сградите, към които с бърз и лесен монтаж се прибавят управляващи елементи. Модулната реализация дава възможност да се проектира гъвкаво и да бъде предложено решение за всеки вкус и джоб. Впоследствие системата може да бъде също толкова лесно разширена и обогатена, чрез добавяне на допълнителни модули. В крайна сметка всички електроуреди, осветителни тела, вентилационни, климатични, отоплителни и прочие инсталации, могат да бъдат управлявани - локално, посредством едно-единствено дистанционно и сензорни панели; или от разстояние, по Интернет и с SMS съобщения.

Докато терминологията все още не е изчистена и изразът "Умен дом" като че ли по-скоро стряска, предимствата на автоматизацията са безспорни. Прецизният контрол снижава консумацията на електроенергия. Бойлерът ви може да работи само час, през нощта, без изобщо да се занимавате с него, след като веднъж е включен в системата. Оптимизираната експлоатация намаля амортизацията и удължава живота на уредите.

Удобството да командвате къщата си от разстояние издига разбирането за комфорт до нови висоти. С един SMS или няколко кликвания с мишката на компютъра, можете например да кажете на интелигентния си дом да се подготви за пристигането ви, когато се прибирате от работа. На прага би могла да ви посрещне приятна музика, помещенията да са проветрени точно преди да се появите, климатичната инсталация да е отоплила или охладила, според сезона, помещенията, които ползвате по това време на деня, бойлерът да е стоплил вода за следобедния ви душ и т.н.

Здравословният микроклимат в средата, която обитаваме, може да бъде стриктно контролиран и много по-ефективно управляван, съобразно нуждите ви. Далечните и продължителни пътувания вече не носят толкова тревоги; автоматизираната система ще ви извести, ако за нещастие в дома ви се случи нещо опасно - изтичане на газ, наводнение, пожар, пробив в сигурността и подобни. Нещо повече, без значение в коя точка на света се намирате, благодарение на инсталирани камери, имате възможност да следите визуално, в реално време, какво се случва в дома ви и да реагирате адекватно. При условие, разбира се, че разполагате с Интернет достъп или мобилна връзка.

Стремителното навлизане на високи технологии в ежедневието ще ни носи все повече спокойствие, сигурност и в крайна сметка по-добър жизнен стандарт, докато се наслаждаваме на комфорта в нашия Умен дом.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *