Програмиране на фирмен уеб сайт – етапи

1. Нарязване на готовия дизайн на шаблон за дизайн в HTML, CSS и JavaScript

Когато се стигне до крайно решение за шаблон, той се нарязва от резача на шаблони под ръководството на програмиста и SEO оптимизатора. За програмиста е важно дали формите и блоковете със съдържание ще могат да се генерират и управляват от по-долно ниво. За оптимизатора е важна тяхната подредба и способи на реализация.

Крайният резултат е шаблон на xHTML, CSS и JavaScript. Той се дава на програмиста за по-нататъшна интеграция. Програмистът трябва да развие шаблона на по-следващо ниво, за да е съвместим той със системата WordPress. За целта шаблонът се нарязва на няколко PHP части, като за всяка част се програмира специфична динамика и поведение.

2. Използване на готов CMS, като програмираме модули за него

2.1. Инсталиране на WordPress

Системата WordPress се инсталира, като се преди това се създава празна база данни, с която ще работи системата. Свързват се системата с базата данни. Проверява се дали всички модули на системата работят правилно. Проверява се и автоматичното обновление на системата дали функционира. За целта системата се преинсталира автоматично. Ако има проблеми, се коригират правата за достъп до съответните файлове. Всичко това се прави от програмиста.

2.2. Настройки на системата

Това е може би най-продължителния процес от програмирането. Трябва да се настроят всички компоненти за системата. Определя се формата на заглавието на главната и вътрешните страници. Оправят се настройки като: размер на RSS хранилката, поддръжка на комуникационни протоколи, управление на коментарите, защита от СПАМ и други.

2.3. Адаптиране на шаблона за дизайн

Готовият шаблон за дизайн се прикача към системата и се донастройва. Правят се настройки по структурата на сайта, тук помага и SEO оптимизаторът. Общо взето, отговорността е огромна и стабилността и оптимизацията на сайта зависят от тази фаза. Именно на тази фаза сайтът придобива основния си външен вид и започва да функционира правилно.

2.4. Добавяне на разширения

За да отговори системата на изискванията за функционалност и SEO оптимизация, е необходимо да добавим още функционалност, под формата на разширения за WordPress. Разнообразието от такива е огромно. На нас ни трябват разширения за: допълнителна защита от СПАМ, SEO оптимизация, изглед за мобилни телефони, функционални притурки и други.

2.5. Програмиране на разширения

Ако ни се наложи функционалност, която не може да бъде намерена като готово разширение, тогава прибягваме към програмиране на разширения. Като за начало ни се налага да кодираме изходния поток на RSS2.0 и ATOM хранилките. За целта пишем разширение, което прави това чрез функцията add_filter() от API-то на WordPress. Целта на това разширение е да предпазва съдържанието от източване с недобронамерена цел (кражба).

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *