Уеб дизайн на фирмен сайт – етапи на процеса

1. Уеб дизайн на лого на фирмената дейност или редизайн на вече съществуващо такова

На този етап от дейността участват уеб дизайнерът и поръчителят на проекта. Дизайнерът изгражда концепция за лого, базирана на неговия опит и виждания, или на вече съществуващо лого. Най-добрия вариант е, ако дизайнерът успее да генерира 6-9 концепции за лога, от който поръчителят да си избере.

Логото е важен елемент, защото спомага запомнянето от потребителите на марката на фирмата. В съзнанието на всеки човек, при споменаването на марката, ще се появява неговото лого. Примерно, когато човек чуе "Coca-Cola", най-често си представя червеното лого със специфичен шрифт. Разбира се, може да си представи и вкуса, което доказва, че и продуктът на фирмата е от голямо значение за нейния брандинг.

2. Изработка на шаблон за уеб дизайн на сайта в XCF или PSD формат

Уеб дизайнът първоначално се разработва във формат на многослойна, векторна графика. На този етап от проекта участват поръчителят, уеб дизайнерът, резачът на шаблони и SEO оптимизаторът. Уеб дизайнерът изгражда концепция за уеб дизайн. Поръчителят си казва мнението дали му харесва или не. Резачът на шаблони казва дали това може да се нареже или не. Дава съвети за по-добра структура на блоковете със съдържание.

Важното е и SEO оптимизаторът да си даде мнението дали тази структура на шаблона позволява вмъкването на ключови за SEO оптимизацията елементи, като заглавия, подзаглавия и достатъчно текст. Процесът се повтаря, докато четиримата участници стигнат до консенсус. Това е може би най-трудната и бавна част от проекта.

3. Изработка на шаблон за уеб дизайн на вътрешни страници

Предната фаза се извършва и за по-специфични вътрешни страници на сайта. Общо взето, редно е дизайнерът да е подготвил шаблон за вътрешни страници още при изграждането на основния дизайн. Остава само този шаблон да бъде одобрен от поръчителя, програмиста и SEO оптимизатора.

социално споделяне

2 мнения по „Уеб дизайн на фирмен сайт – етапи на процеса

  1. Оха, правите векторен дизайн ;) хубава статия

  2. То хубаво дизайнера да направи 7-9 концепции на логото, ама него питате ли му колко работа и хабене на идеи трябва за това начинание..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *