Какво юридическо лице да изберем при регистрация на фирма?

Регистрацията на фирма във Варна е нещо, с което всеки начинаещ амбициозен бизнесмен от морския град се сблъсква. Пред него обаче стоят редица неясноти, които трябва да бъдат проучени и решени, а едно отлично решение се оказва избирането на счетоводна къща във Варна, която да направи всичко това вместо него.

Един от най-належащите въпроси, които ни вълнуват преди да сме започнали процедурата по регистрация на фирма е този, касаещ избор на типа на юридическо лице. Най-често дребния едва стартиращ своята дейност бизнес се ориентира към регистрация на ООД и ET. Допълнително при регистрация на дружество с ограничена отговорност можем да избираме и дали да е еднолично т.е. с един собственик (ЕООД) или не (ООД).

За да изберем обаче трябва да сме запознати със спецификата на отговорността, която поемаме избирайки едната или другата форма. Най-голямата разлика, що се касае за отговорност на собственика между ООД и ЕТ е това, че при едноличния търговец, собственика е неограничен по своята отговорност, като например при задлъжнялост на фирмата може да пострада и личното му имущество.

При регистрация на ООД отговорността на собственика/съдружника се ограничава до инвестираните от него средства в предприятието. Така личното му имущество като автомобил, къща и т.н. не могат да имат отношение към дейността на фирмата. Съвсем логично естествено се оказва и избора на хората, които все пак търсят някаква сигурност и предпочитат регистрация на фирма от ограничено отговорен тип. Ако пък собственика е само един, то решението се оказва ЕООД.

Преди няколко години с цел стимулиране на опитите за създаване на нови бизнес дейности, правителството намали задължително изискуемия начален капитал на ООД дружествата до символичните 2 лева. Само за справка ще отбележим, че преди това той бе 5000 лева, а малко по-късно преди да бъде окончателно редуциран до цената на пакет дъвки бе в размер на 500 лева.

Ако се чудите какъв тип регистрация на фирма да изберете, то нашата препоръка е да се ориентирате към ООД, за да не рискувате и личното си имущество в своите бизнес дела, ако те не потръгнат.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *