Колко са ненужните коли у нас?

Какво се има предвид под ненужни коли? Това са всички превозни средства, които отдавна стоят паркирани, я на някой тротоар, пред къщата или в гаража и отдавна не са били използвани по предназначение. Такива машини лесно се разпознават – с меки или направо липсващи гуми, липсващи огледала, номера и определено покрити с пет пръста прах.

Каква е целта на тази приумица, никой не знае. Може би техните собственици нямат време дори да ги откарат до някой пункт за вторични суровини. Въпреки че колко време би им отнело.

За жалост, колите за скрап в България са много. Важно е да уточним кои всъщност са годни за рециклиране. Това са тези, които освен, че поради очевидни причини не могат да изпълняват основната си функция – да служат за предвижване от точка А до точка Б, но и са сериозна заплаха за околната среда и нашето здраве. У нас тези коли заемат голяма част от общия брой на всички транспортни средства. Причините са много – липса на възможност за закупуване на по – нови и щадящи природата автомобили, ниски заплати, висока цена на горивата.

Според проучванията, ненужните и вредни коли са над 50%, което ни поставя на дъното в класацията на Европейския съюз. Друг проблем е тяхното управление и като цяло управлението на всички битови отпадъци. У нас единствените места, които могат да обработват метални отпадъци са именно фирмите, занимаващи се с рециклиране на излезли от употреба коли.

Предавайки колата си на тях, ще бъдете сигурни, че тя няма да пречи повече, а дори напротив – ще бъде използвана отново. Всяка една нейна част се отделя и обработва, като крайната чиста стопилка се втвърдява и става годна за следващо използване.

Благодарение на този метод могат да бъдат спестени огромни количества нови материали. Вредните газове, изхвърляни в природата също ще намалеят значително при реализирането на процеса. Важно е да мислим за бъдещето си и за това на природата.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *