Какво е диета?

Диетата винаги се бърка с гладуване, защото хората най-често се сещат за диети, когато искат да отслабнат (в редки случаи, когато искат да качат килограми, спортисти например).

Диета означава режим/начин на хранене и определено не е гладуване.

Диета

Зеленчуците са едно добро допълнение на вашата диета

Когато човек иска да отслабне, тогава спазва диета, която съдържа храни, които стимулират процеса на горене на мазнини и не приема храни, които могат да се натрупат като подкожни мазнини.

Най-популярният принцип в диетите за отслабване е приемане на храни, които "хранят" мускулите (протеини) и ограничаването на храни, които лесно се превръщат в мазнини (въглехидрати и мазнини).

Разбира се, всяка излишна/в повече енергия/храна, се складира като подкожни мазнини, така че даже приеманите протеини трябва да бъдат точно дозирани.

В зависимост от пола и структурата на тялото, добре е жените да приемат по 2-2.5 грама протеин на килограм телесно тегло, а мъжете по 3-3.5 грама.

Което за жена тежаща 55 килограма е 110-140 грама протеин, което в храна е 500 грама пилешки гърди на ден, което определено не е гладуване.

За въглехидратите е добре да бъдат по 1-1.5 грама на телесно тегло, което в примера с 55 кг. жена е 100 грама хляб или 100 грама овесени ядки (с уточнението, че въглехидрати има в почти всяка храна и не е добре да се яде хляб или овесени ядки, според максимално изчисленото по-горе.).

Мазнините трябва да бъдат ненаситени мастни киселини – зехтин, мазна риба. По 1 грам на телесно тегло, т.е. 55 грама за жената от примера по-горе.

Общият прием калории на 55 килограмовата дама е:

140 гр. протеин – 540 калории
55 гр. въглехидрати – 220 калории
55 гр. мазнини – 440 калории

Общо калории 1220 за жена, която тежи 55 килограма. Ако жената е висока 160 см, то тя би трябвало да бъде около/под 50 килограма и с горното разпределение на калориите за около месец-два, би могла лесно да го постигне, като през цялото време ще се храни и няма да гладува.

За да подсили ефекта на диетата и за да има енергия да тренира, би могла да приема 3 пъти на ден хапче за отслабване Fyre.

Добрите диети стимулират метаболизма и не позволят да се гладува.

споделяне във facebook

Едно мнение по „Какво е диета?

  1. Трябва по-често да се напомня на хората, че диета не е глад, а правилно хранене. Моят съвет е да не се затрудняват хората да следят калории, а просто да се стараят да се хранят с качествени храни.

    И още нещо – добрите хранителни добавки, освен че дават енергия и издръжливост, помагат за по-лесното транспортиране на мазнините по време на тяхното топене. Аз лично използвам добавки и при качване и при сваляне на килограми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *