5 ползи при употреба на култиватори MASS

Създаването на перфектно оформено легло за полагане на семената, за да могат ефективно да се разпрострат техните корени при цветя и растения, изисква наличието на съответни техники и инструменти. Култиваторите главно се използват за подготовка на почвата за засаждане на посеви, които да израснат, както и за отстраняване на плевели, за разделяне на почвата на редове и оформяне на легла, за да се подобри почвената структура и да се позволи на водата и въздуха да преминават свободно през коренната система на посевите.
Видове култиватори с марка MASS

Подобряване на структурата на почвата

Дъжда и грубото стъпкване на почвата я правят твърда и компактна. Компактната почва пречи на водата и въздуха да преминават свободно, като по този начин те се възпрепятствани да достигнат до корените на растенията и пречат на водата, намираща се в почвата да се изпари. Култиваторите отпускат почвата и я разбиват, посредством дискове и ножове. Това позволява на водата и въздуха да проникнат дълбоко, а по този начин почвата се дренира качествено.

Изтръгване на плевели

Култиваторите и техните ножове са изключително ефективни в отстраняването на плевели. Позициониран култиватор в почвата около корена на плевел, позволява нейното отпускане, а от там и лесно изтръгване на здравите корени. Някои ръчни градински инструменти, много често не отсичат коренната система на плевелите напълно, което води до тяхното повторно израстване. Това с култиваторите е изключено, тъй като техният механизъм гарантира на 100 % унищожение на плевелните култури.

Заравяне на растения и плевели

Ако се движите зад култиватор ще видите, че той обръща горният свой на почвата, като заравя растенията обратно и я аерира. Посредством своя механизъм, култиваторът връща обратно растенията в почвата, където те отделят своите хранителни качества при процеса на гниене. Така почвата се подхранва и се подпомага израстването на новите засети култури. Култивирането в прекалена близост до корените на културите може да ги нарани или да ги изтръгне.

Създаване на редове

Култиваторите, които са създадени за изграждане на редове, са снабдени с оформени метални остриета или дискове. Тези елементи пробиват безкомпромисно почвата и създават легла, в които да се положат семената. След като те се поставят на място, изхвърлената почва до тях е готова да се върне обратно върху тях.

Кога да култивираме?

Култиваторите са най-ефективни, когато почвата е леко влажна на допир. Онази, която е твърде суха или твърде мокра е много по-трудна за култивация. Култивиране на глинести почви, наситени с вода, предизвиква образуването на бучки, които ограничават развитието на корените на растенията. Въпреки това, култивирането между редовете на растенията, предпазва от образуването на плевели.

Ако сме успели да ви убедим в ползите от употребата на култиватори MASS, то не губете време, а се сдобийте с един, който да ви помага при култивирането на почвата.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *