Изграждайте внимателно, но бързо

Изграждането на сайта трябва да е черешката на тортата. Досега вече трябва да имате в торбата си добри хора, добро проучване и добри стратегии. Без тях сте просто напът да хвърлите доста пари на вятъра.

Бързайте предпазливо

Най-честият парадокс на уеб бизнеса е как да се качи той онлайн бързо, но и безпопасно. Повечето от хората искат да се качат бързо, но когато казват “до четири месеца” и показват олекотен план, обикновено е хубаво да се намали наполовина времевата рамка и да удвоят предпазливостта. Никой очевидно не си дава реална сметка колко бързо се променя Интернет и колко често идеята ви остарява, преди да успеете да я приложите. Затова – “бързайте предпазливо”.

Как? ами, като направите добре две групи неща: засилване на скоростта и вземане на предпазни мерки.

Засилване на скоростта.

Генерирайте усещане за неотложност от върха – дайте ясно да се разбере, че бързате. Разбийте намеренията си на части и сложете във “Фаза ” тези, които не можете реалистично да осъществите до 12 седмици. Въведете вътрешни крайни срокове. Освободете временно някои хора от ежедневните им задължения. Не приемайте закъсняла работа. Накарайте уеб екипа да изработи негов собствен график на проекта, който ще се отрази на вашата времева рамка. Предайте чувството за неотложност и на вашите доставчици и партньори – поставете и на тях крайни срокове.

Прехвърлете хора на временна работа по проекта. Работете по седмичен календар за дванадесет-седмичен период. Вложете повече ресурси, отколкото мислите, че ще са необходими. Подбирайте партньорите си отчасти и на база дали са добри в спазването на крайните срокове. Често проверявайте напредването на проекта. Награждавайте свършената навреме добра работа. Обявате, че всеки ще може да си вземе една седмица отпуска, след като завършат своята работа по проекта. Променете бизнес плана и маркетинг плана, така че да са в съгласие с новата ви времева рамка.

Кой отрасъл е най-вероятно да има нужда от тази невероятна скорост? Най-вероятно вашият! По времето, когато четете това, технологичната промяна ще върви от 3 до 5 % по-бързо от времето, когато го пиша. И аз бих се осмелил да предрека, че тя ще продължи да се ускорява поне за следващата година и половина. Повечето предприемачи и мениджъри мислят, че вече електронният бизнес се е появил и нещата ще се успокоят. Съвсем не. Очаквайте уеб камери на живо, клиентско видео обслужване, работещи онлайн програми като Word или Excel, 3D интерфейси и още много. Свикнете с идеята за все по-бързата промяна – преди вашите по-добре разбрали Интернет конкуренти да са ви изпреварили. Дори Tor мрежата и .onion домейните очаквам да станат по-бързи и да се използват повече.

Вземане на предпазни мерки.

Планирайте и споделете с хората си своя план – не оставяйте неотложността да бъде извинение за лоша работа. Очаквайте грешки – и също така очаквайте екипът ви да ги поправя. Срещайте се често, но не за дълги дискусии – поддържайте фокуса върху обмена на информация. Проверявайте идеите си на ранен етап с истински клиенти и ги променяйте, ако не се приемат добре. Проверявайте всичко два пъти.

Наемете най-добрите хора, които може да си позволите – те ще ви помогнат да избегнете скъпи грешки, причинени от натиска на времето. Останете фокусиран върху точни цели – не позволявайте планът да ви се люшка нестабилно. Подгответе план за посрещане на евентуални еди за всяка от големите стъпки в проекта. Тествайте всичко и продължавайте да проверявате клиентския или потребилтеския отзвук. Правете всичко паралелно, а не последователно – това оставя повече време за поправяне на грешките.

За да вземеш предпазни мерки всъщност означава да бъдеш грижлив, да бъдеш професионалист. А вероятно вие вече сте постигнали доста в това отношение в офлайн операциите си.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *