Унгария се бори за спасяването на националната си авиокомпания

Унгария се надпреварва с времето, за да задържи задлъжнялата национална авиокомпания Malev на пазара, докато се опитва да намери частен инвеститор. Повод за повишеното напрежение е поставянето под защита от кредитори на авиокомпанията, която предлага самолетни билети за редовни полети между Будапеща и около петдесет други дестинации.

Унгарското правителство постави Malev под закрила от кредиторите ѝ в понеделник, след като Европейската комисия задължи работещата на загуба авиокомпания да върне милиони евро държавна помощ, получена между 2007 и 2010 година - еквивалентът на приходите за цялата 2010 година.

Председателят на авиопревозвача Janos Berenyi съобщи на пресконференция в понеделник, че управата на дружеството е в процес на преговори, но не даде допълнителна информация. Той добави, че основната цел в момента е да се задържи авиокомпанията в работен режим, докато правителството намери инвеститор или измисли друго решение на кризата.

Berenyi заяви, че Malev не може да продължи да съществува в настоящия си вид и целта е да се осъществи плавен преход към създаването на нова национална авиокомпания която да изпълнява функциите, покривани в момента от тях.

Положението на унгарския флагоносец е много несигурно, понеже с настоящите си средства превозвачът може да изкара един месец, но парите могат да свършат и до дни ако партньорите им загубят доверие, и започнат да искат авансови плащания. За момента компанията продължава да изпълнява полетите си, но няма яснота докога.

Всичко зависи от намеренията на евентуалния нов собственик и ще се намери някой, готов да поеме дълговете на превозвача. Ако това се случи, авиокомпанията ще може да продължи дейността си и в сегашния си вид, но правителството няма да може да им дава повече субсидии.

За момента, превозвачът, който отговаря за 40% от годишните приходи на международното летище в Будапеща, е успял да се договори с американската фирма ILFC за продължаването на лизинга на флотилията си, която наброява 22 пътнически самолета.

След провалени опити за приватизация, през 2010 година Унгария откупи обратно 95% от дружеството, което дава работа на 2600 души.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *