Как да изберем адаптер за своя лаптоп?

Днешното високо технологично време ни предоставя огромен асортимент от цифрова техника. Това касае и лаптопите. Мислите, че изобилието ще донесе изгодни оферти и ще увеличи броя на потенциалните клиенти, но това съвсем не е така.

Оказва се, че при наличието на голям избор е много трудно да изберем и купим зарядно за лаптоп. Къде е проблемът? Излиза, че изборът на предлагана цифрова техника е огромен, а за батериите и зарядните устройства към тази цифрова техника няма въведен общ стандарт.

Затова зарядното устройство за лаптоп Dell не може да се използва за лаптоп Asus, а зарядното за лаптоп Compaq няма да стане за Samsung или за някаква друга марка.

Наистина в комплекта на лаптопа влиза зарядно устройство на дадената марка, но понякога се налага да бъде закупено отделно зарядно. Това може да ви се наложи например, ако си купите лаптоп “втора ръка” или при повреда на оригиналното зарядно устройство.

Как да не сбъркате и да изберете точно това зарядно, което ще ви влезе в работа? Има два варианта: да разучите внимателно предоставената ви при закупуването на техниката инструкция, подробно обясняваща как да изберем зарядно за даденото устройство или да се посъветвате със специалист, работещ в магазин за компютърна техника.

В първия случай вие сами без чужда помощ трябва да вземете решение при избора на зарядно устройство за лаптопа си, а за да не се направи грешка при такъв избор, трябва да се да се познават не малко количество технически параметри и самия захранващ блок.

Първо трябва да се уточни марката на лаптопа, примерно Dell или Compaq. Това е много важно, за да могат хората в склада или магазина да подберат за вас зарядно устройство идентично или поне съвместимо с това, което сте имали.

След това трябва да се определи вида на буксата, използвана във вашия лаптоп за включване на зарядното. Към решаването на този въпрос трябва да се подходи много сериозно, тъй като даже и да успеете да изберете правилното зарядно устройство, но с неподходящ накрайник, няма да успеете да заредите с него лаптопа си.

Още един необходим при избор на зарядно устройство параметър е неговото изходно напрежение, като се има предвид напрежението, необходимо за захранване на самото устройство. Този параметър може да бъде взет от техническата документация на лаптопа, или поглеждайки адаптера на лаптопа.

Изходната мощност на избраното зарядно трябва да бъде равна или малко по-голяма от употребяваната от лаптопа мощност. Опитайте да си спомните наученото от курса по физика в училище в който се обяснява, че мощността е равна на произведението от силата на тока и напрежението. Затова за правилния избор на зарядно напълно достатъчно е да се посочи или най-голямата сила на входящия ток, или мощността на самия лаптоп.

При това не бива да забравяме, че е по-добре да купим зарядно устройство с малко по-голяма мощност от необходимата. То ще бъде съвместимо с вашия лаптоп и най-важното е, че при дълготрайна експлоатация няма да се нагрява така силно и ще ви послужи по-дълго време.

При втория случай (помощ от консултант) е достатъчно да кажете марката и модела на лаптопа или да донесете документацията към него. Немаловажен е и фактът, че много зарядни за лаптопи има шанс да са съвместими към различни модели, но за да не допуснете грешка, консултирайте се с експертите.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *