Билки за премахване на синузит

Замърсяването на въздуха е един от основните фактори за развитието на хроничен синузит, тъй като синусите ни действат като филтър на въздуха, който дишаме. Можете да си представите колко много токсични и вредни неща се натрупват в тези кухини около носа.

Звучи неприятно, но това е истината. Именно това е причината всеки да прави прочистване на синусите си с използването на билки, които имат силно антиалергенни, прочистващи и обезпаразитяващи свойства. Специалистите по билките препоръчват комбинация от корени на бяла ружа, листа от лопен, кора от бряст, лобелия и звездица. Нека да разгледаме всяка една от тези билки по отделно:

Бяла ружа – това цвете е известно на всеки, но малко хора знаят, че е полезно да се яде. Във Франция например ядат зелените пъпки през пролетта, като целта е да се тонизира организма. В близкия изток се варят корените, а след това се запържват с лук и масло.

Бяла ружа

В корените се съдържат слузести вещества, които могат да втечнят и да премахнат секрецията от синусите, а също да спрат дразненето. В корените могат да се открият големи количества витамин А и цинк, които са много полезни за лигавицата на синусите.

Лопен– това растение е познато по-скоро като плевел, а не като билка имаща много добър ефект при лечение на синузит и на дихателните пътища като цяло. Има големи, бледо зелени кадифени листа и жълти цветове, които са групирани като копие сочещо към небето.

Пиенето на чай от листа на лопен има страшно силно действие срещу синузит, като успокоява кашлицата, спира дразненията и подобно на бялата ружа втечнява слузта и помага за премахването ѝ. Съдържа големи количества сяра, желязо, магнезий и калий, които подхранват и заздравяват синусите и дихателните органи.

Звездица – някой я използват за направата на салата, но по принцип на нея също се гледа като на плевел. Помага за премахването на токсините от тялото и успокоява възпаленията. Богата е на желязо, мед, витамин С, калций и витамин В – комплекс.

Лобелия – има малки и красиви лилави цветчета. Съдържа голям брой минерали има успокояващо действие.

Бряст – има много силно отхрачващо действие, като от кората му се вари чай.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *