7 съвета как да се грижим за лаптоп батерия

Всеки знае колко досадно е когато неговата батерия за лаптоп откаже да работи и не може да захрани преносимия компютър точно когато ни е най-необходим.

Това може да доведе до много усложнения в работата и до загуба на важни данни. Грижата за лаптоп батерията трябва да е ваша приоритетна задача, ако не искате да останете неприятно изненадани когато ви е необходима.

Тези съвети които ще ви дам са изпробвани върху моята лаптоп батерия на Toshiba и са наистина много ефикасни. Ето ги и съветите:

  1. Затъмнете екрана си – използвайте опцията за затъмняване на екрана, тъй като това ще ви даде възможност да използвате по-дълго батерията и ще удължи нейния живот.
  2. Затворете излишните програми – когато не сте включен към електрическата мрежа, затворете всички програми, които не са ви необходими в момента. Колкото по-натоварен е процесора ви, толкова по-бързо ще се изтощи и батерията ви.
  3. Ограничете използването на външни устройства – когато сте на батерия избягвайте използването на USB устройства или пък например гледането на филм или концерт от някое DVD. Други подобни приложения като Wi-Fi и Bluetooth също е добре да бъдат изключени, ако не са ви необходими.
  4. Избирайте хибернацията пред Stand-by режима. Хибернацията пести много повече енергия и съответно щади вашата лаптоп батерия.
  5. Почистване на батерията – много е важно да се грижите за батерията като я почиствате периодично. За предпочитане е да го правите поне веднъж на 2 месеца, като използвате мека кърпа навлажнена леко с вода или спирт.
  6. Дефрагментирайте редовно твърдия диск – когато го правите вашата система ще работи по-ефективно и процесора ще се натоварва по-малко. От там се увеличава времето, в което батерията ще е ефективна. Не извършвайте дефрагментация, когато не сте включен в електрическата мрежа.
  7. Задаване на опциите за захранването – уверете се, че сте задали оптимизиран режим на работа на вашия компютър т.е режим на пестене на енергия.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.